mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Brindza Gábor
Brindza Gábor
Madhouse
Termékfejlesztési igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Az európai átlag felett teljesít a magyar filmipar
2015-03-05 08:27 [MTI + Mediainfo.hu]

A Magyarországon filmgyártásra fordított költések 2010 és 2014 között elérték a GDP 0,15 százalékát az Európai Audiovizuális Obszervatórium nemrég közzétett felmérése szerint.

Ez az arány az európai átlag két és félszerese - áll a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Magyarország az első helyen áll Európában, azaz a filmipar hazánkban járul hozzá legnagyobb mértékben a gazdaság növekedéséhez.

Magyarország filmgyártási költésének 80 százaléka a külföldi, nagyrészt amerikai, kisebb részt európai produkcióknak köszönhető. A filmgyártási szektor növekedése munkahelyeket teremt, növeli az adóbevételeket, és egyre népszerűbb turisztikai célponttá teszi az országot.

Amennyiben a filmgyártásnak az egyéb ágazatokra gyakorolt hatását is figyelembe vesszük, akkor a GDP 0,2 százalékát is eléri a teljes szektor volumene. Ez már jelentős tényező lehet a gazdasági növekedés szempontjából - áll a közleményben.

Mint írják, a külföldi filmek elsősorban a 25 százalékos közvetett támogatás, másodsorban a magyar filmesek elismert szakértelme és a fejlett filmes infrastruktúra miatt jönnek Magyarországra. Szintén vonzóerőt jelentenek a külső helyszínek, hiszen például Budapest épületei, utcái, portáljai kis átalakítással más városokat, más korokat idézhetnek meg.

Európában ma London után Budapest a legfontosabb forgatási helyszín. Mivel a tanulmány még 2014-ben készült, a 25 százalékos támogatás bevezetése előtt, várható, hogy idén és jövőre ez a növekedés tovább folytatódik - mutat rá a közlemény.

Magyarországon forgatta nemrég Pernilla August (Peremvidéken, Az utolsó mondat) svéd rendezőnő The Serious Game című mozifilmjét, amely Hjalmar Söderberg nagysikerű regényének mozgóképes adaptációja, és Jonathan Mostow (Terminátor 3) amerikai rendező a Hunter's Prayer című akcióthrillerét az Avatar sztárja, Sam Worthington főszereplésével.

A hétvégén ért véget a Robert Pattinson, Bérénice Bejo, Liam Cunningham, Stacy Martin és Yolande Moreau főszereplésével készülő Egy vezér gyermekkora című európai koprodukció magyarországi forgatása, a film Brady Corbet sztárszínész (Lavina, Melankólia) filmrendezői bemutatkozása lesz.

Hazánkban készül Alan Ball (Sírhant művek, True Blood) producer irányításával és Elton John közreműködésével a Virtuoso, az HBO legújabb sorozatának pilot része, továbbá az SAS: Red Notice című akcióthriller Luke Evans, a Hobbit-trilógia sztárjának főszereplésével Nick Love (Sweeney - A törvény ereje) rendezésében.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!