mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Deák Gábor
Deák Gábor
Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.
marketing és kommunikációs vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Felmérés készült a kiberkockázatról
2016-10-26 13:01 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A Kaspersky Lab idei kiberbiztonsági konferenciájának fő témája a zsarolóvírusok voltak.

A cég 2016-os 3. negyedévi jelentése szerint Európában a felhasználók 33%-a találkozott belső hálózatról vagy külső adathordozóról származó fenyegetéssel, és további 15%-a weben terjedőkkel. A Kaspersky Cloud júliustól szeptemberig tartó mérései szerint Ukrajna továbbra is a legmagasabb az érintett felhasználók számában (57,9%) utána Izrael 38,5%, Szerbia és Görögország (37,6%) valamint Dél Afrika 36%-kal következik. A legnagyobb web fenyegetést Szlovéniában jelentették (23,9%) és Ukrajnában 21,8% majd Spanyolországban és Görögországban. Hollandiának, Dél-Afrikának, Egyesült Királyságnak és a Csehországnak valamiért kevesebb, mindössze 7-10%-a érintett az online fenyegetésekkel szemben.

"A fenyegetések a technológiával együtt nőnek, kihatva az egyénekre és a vállalkozásokra egyaránt. Amellett, hogy gyorsan szaporodnak, egyre kifinomultabbak és kártékonyabbak lesznek. A zsarolóvírusok kifejezetten gyorsan fejlődnek, és ez ma az egyik legfőbb fenyegetés a kibertérben. A kutatásaink azt mutatják, hogy a felhasználók 40%-a kifizeti a váltságdíjat, hogy menthessék az adataikat, ezzel csak kívánatosabbá téve magukat a bűnözőknek" - magyarázta Marco Preuss a Kaspersky Nemzetközi Kutatási és analízis csapatának igazgatója.

"Emellett új rizikót rejtenek az IoT (okoseszközök): láttunk már okos TV-t, ami kémkedett a gazdája után, és hogy hogyan nyithat ki egy okos ajtót illetéktelen személy. Szükségszerű hogy a jelen és jövőbeli veszélyeire is odafigyeljünk ezeknek az eszközöknek."

2015 és 2016 között a Kaspersky Lab több mint 2 millió incidenst regisztrált, ami zsarolóvírussal kapcsolatos, több közülük ismert is. Összehasonlítva az előző 2014-2015-ös szakasszal, a vállalati szektor zsaroló támadásai meghatszorozódtak. A Kaspersky szakértői szerint az egyre elterjedtebb vírushasználattal könnyen túlszárnyalhatják az eddig ismert banki Trójai vírusokat.

A 2016-os Üzleti IT Biztonsági Kockázat felmérés szerint 20%-a a vállalkozásoknak világszerte tapasztalt zsarolóvírust az elmúlt 12 hónapban. Európában ez a szám még nagyobb, 28%. Dél-Afrikában ez a szám alacsonyabb, mindössze 19%. A zsarolóvírus nem csak PC-n jelent meg, hanem mobil platformon is jelen van, csak 2016 második negyedében 83048 veszélyes applikációt találtunk, amit mobilra fejlesztettek.
Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Értékesítése/forgalma hány százalákát várja online/digitális csatornákból 2017-ben?

0-10%

11-20%

21-30%

31-40%

41-50%

51-60%

61-70%

71-80%

81-90%

91-100%

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!