mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Vámos-Hegyi Attila
Vámos-Hegyi Attila
Mediafon Kft., managing director
elnök


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
2,2 milliárd forint jogdíjat fizet ki idén az EJI
2016-12-08 17:01 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) lezárta a 2016. évi jogdíjfelosztást: a 94 ezer magyar és külföldi előadó között idén felosztott jogdíj összege megközelítette a 2,2 milliárd forintot.

Újdonság, hogy az EJI idén fizet először jogdíjat a szinkronizáló színészeknek és azoknak a zenészeknek, akik ötven évnél régebben készült hangfelvétel elkészítésében közreműködtek. A szinkronszínészek érdekképviselete 2015-ben kezdeményezte az EJI-nél, hogy a filmek televíziós sugárzása után járó jogdíjból a szinkronszínészek is részesüljenek. Ennek megfelelően az audiovizuális jogdíjak most befejezett, 244 millió forintot felölelő felosztása során az EJI most először, kísérleti jelleggel fizet jogdíjat a szinkronszínészeknek.

Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke, az EJI Választmányának tagja elmondta, hogy a színészek nagyfokú szolidaritásról tettek tanúbizonyságot akkor, amikor hozzájárultak ahhoz, hogy az EJI a meglévő jogdíjak egy részét a szinkronszínészek között ossza fel, hiszen a szinkronos filmek sugárzása után a televíziók nem fizetnek külön jogdíjat. Mihályi Győző, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, az EJI Választmányának tagja hozzátette, hogy az EJI gyorsan és érzékenyen reagált a színészek igényeire. A szakmai érdekképviseletek továbbra is minden segítséget megadnak az EJI számára annak érdekében, hogy a jövőben a jogdíjfelosztások még pontosabbak lehessenek.

A televíziókban játszott filmekben közreműködő előadóművészek névsora a területért felelős közgyűjtemény, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetből, valamint az Internetes Szinkron Adatbázisból származik. Azon filmekre eső jogdíjakat, amelyeknél az említett adatbázisok nem tartalmaztak a közreműködő előadóművészekre vonatkozó információt (ilyenek elsősorban a televíziós sorozatok és az animációs filmek), az EJI elkülönítette. E jogdíjak kifizetésére a közreműködő előadóművészek hiteles azonosítását követően kerül majd sor.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!