mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Deák Gábor
Deák Gábor
Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.
marketing és kommunikációs vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Tovább növekszik a microstock fotók piaca
2017-02-28 09:18 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A szakértők azt jósolják, hogy 2020-ig 4 milliárd dollárra fog növekedni a teljes állókép iparág, aminek egyik fő katalizátora a microstock oldalak elterjedése.

A microstock fotógráfia úttörője Bruce Livingstone volt, aki megalkotta az iStockphoto nevű oldalt, amely nagyon gyorsan iparági jelenséggé nőtte ki magát. Ezt követően jött létre a többi, - ma már nagy piaci szereplő - mint a Shutterstock, a Fotolia vagy éppen a Dreamstine. 2006 februárjában a Gettyimages úgy lépett be a piacra, hogy 50 millió dollártért felvásárolta Livingstone-tól az iStockphotot. Az elmúlt években egy másik akvizíció is történt, ugyanis az Adobe 2014-ben 800 millió dollárért megvásárolta az orosz tulajdonban lévő Fotolia nevű microstock oldalt. A stockfotózás egy viszonylag új ága a fotózásnak. A stockfotósok különböző témákban, mint például üzlet, irodai munka - készítenek ábrákat, amiket marketingesek, szerkesztők, grafikusok, reklámügynökségek, webdizájnerek töltenek le a világ minden tájáról.

A microstock fotózás a stockfotózás egyik alfaja, ami az eredeti stockfotó oldalak működési mechanizmusától eltérően, jóval olcsóbban értékesítési a feltöltött fényképeket. A microstock oldalak akár amatőr fotósoktól is befogadnak képeket. A legtöbb microstock oldal általában egy havi, fix pár száz dolláros összegért akár 100-200 kép letöltését is engedélyezi, ami azt jelenti, hogy körülbelül 50 centet kap a fotós egy képéért. De léteznek olyan microstock oldalak is, amik letöltéses alapon értékesítik a fotóikat 10-20 dollár cent értékben. Többféle árazási mechanizmus létezik a microstock oldalakon, ezért a képek ára akár eltérő is lehet az oldalaktól függően. Ezzel szemben a hagyományos stockfotó-oldalak többszáz, vagy akár többezer dollárt is elkérhetnek egy adott képért.

A microstock iparág 85%-át négy nagy képügynökség a Fotolia, a Dreamstine, az iStock és a Shutterstock uralja. A microstock fotók piaca folyamatosan növekszik. Ugyanis nem csak az egyes fotókönyvtárak növekednek, de a képek száma is. Körülbelül 1-2 millió képet töltenek fel havonta a különböző microstock ügynökségekhez. A teljes állókép piac 2020-ig éves szinten több, mint 7%-kal 4 milliárd dollárra fog növekedni a Technavio legfrissebb kimutatása szerint. Az állóképek piacának növekedéséhez az is hozzájárul, hogy a vizuális tartalmak használata növekszik a marketing- és a kommunikációs-stratégiában.

A Technavio kutatása négy fő tényezőt állapított meg, amik elősegíthetik az állóképek piacának növekedését. Az egyik az elköteleződés növelése a különböző vizuális kommunikációs tartalmakon keresztül, ugyanis ezek a tartalmak segítenek a márkáknak, hogy erősebb kötődést alakítsanak ki a fogyasztóikkal. A következő az új üzleti modell továbbfejlesztése, amely a növekvő kereslet hatására további korszerűsítést igényel a kereskedők részéről. A különböző online felületekkel való stratégiai együttműködések is elősegíthetik a piaci növekedést. A Facebook és a Shutterstock például nem rég jelentettek be egy megállapodást, miszerint a Facebook-hirdetőknek hozzáférésük lesz 25 millió Shutterstock fotóhoz. Ezek mellett a microstock fotóoldalak számának a növekedése is hozzájárul az iparág növekedéséhez.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Értékesítése/forgalma hány százalákát várja online/digitális csatornákból 2017-ben?

0-10%

11-20%

21-30%

31-40%

41-50%

51-60%

61-70%

71-80%

81-90%

91-100%

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!