mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Pakots Zsolt
Pakots Zsolt
Advenio Zrt., HírTV Zrt., Lánchíd Rádió Kft.
vezérigazgató, gyártási igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Rossz szokás-e a szerencsejáték-függőség?
2017-05-01 11:40 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet friss internetes felmérése szerint sokan még mindig csak rossz szokásként tekintenek a szerencsejáték-függőségre.

Pedig ez az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség, az ebben szenvedők egyedül ritkán képesek kiutat találni. Nekik segítenek a Játék határokkal nevű függőség-ellenes program részeként létrehozott információs pontok, amelyek 7 magyar városban kezdik meg működésüket.

A nemzeti lottótársaság és a karitatív szervezet közös, 2012 óta működtetett Játék határokkal elnevezésű függőség-ellenes programja idén újabb fontos szolgáltatással bővítette tevékenységét. Hét városban (Budapest, Miskolc, Debrecen, Szolnok, Orosháza, Sopron, Kaposvár) alakítottak ki olyan információs pontokat, amelyek segítséget nyújthatnak az érintetteknek és a családtagoknak, rokonoknak egyaránt. Az információs pontok elsődleges célja, hogy tájékoztatást nyújtsanak azon intézményekről, szervezetekről, ellátó helyekről, melyek a probléma kezelésében kompetensek. Nem kezelés-ellátást biztosítanak, hanem a megfelelő helyre szeretnék közvetíteni az érdeklődőket; mindehhez egységesen kialakított sztenderd szerint nyújtanak szolgáltatásokat az Ökumenikus Segélyszervezet intézményrendszeréhez kapcsolódva.

A programban résztvevő partnerek budapesti sajtótájékoztatójukon beszámoltak legfrissebb kutatásuk részleteiről, a program eddigi tapasztalatairól, az információs pontok működéséről és jövőbeni terveikről.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta: Az öt évvel ezelőtt megkezdett együttműködést a folyamatos fejlődés és bővülés jellemzi. A Debrecenben pilotként indult Játék határokkal prevenciós és szemléletformáló program további települések iskoláiban is megjelent, melynek jelentősége, hogy olyan fiatalok ezreinek figyelmét hívta fel a szerencsejáték-függőségre, akik a legveszélyeztetettebb kórosztályba tartoznak.

Friss megállapításokat emelt ki egy közelmúltban lezajlott kutatásból Tordy Zsuzsanna, a Szerencsejáték Zrt. sajtófőnöke. 1000 főt kérdeztek meg online, és a válaszokból kiderült, hogy:
 
  • A szerencsejáték-függőséget közepesen súlyos problémának látják a magyarok
  • A válaszadók többsége (61%) jártasnak véli magát a szerencsejáték-függőség témájában.
  • Ugyanakkor, a hazai lakosság tájékozottságáról alkotott képet igencsak árnyalja az a tény, hogy a megkérdezettek majdnem fele még mindig inkább rossz szokásnak tartja ezt a függőséget, és nem komoly betegségnek.
  • Ha viszont a saját hozzátartozójuk válna függővé, a válaszadók elsöprő többsége, 87%-a igényelne szakértő segítségét.


De a segítség megtalálásához is segítség kell. Öt megkérdezettből négy válaszadó nem tudott említeni magától olyan személyt vagy szervezetet, ahova segítségért fordulhatna.

Tízből kilenc honfitársunk fontosnak tartja a témához kapcsolódó információs pontok felállítását.

"Egyértelművé vált a Szerencsejáték Zrt. számára, hogy tovább kell bővítenie a szenvedélybetegség elleni küzdelem eszköztárát. Közelebb kell vinni a segítséget az érintettekhez. Ezen az úton indulunk most el, amikor a partnerünkkel összefogva a Játék határokkal programot információs pontok létrehozásával egészítjük ki."- tette még hozzá a Szerencsejáték Zrt. sajtófőnöke.

Hozzátette: a vállalat év elején megszerzett felelős játékszervezői minősítése - csakúgy, mint a már korábban megszerzett hasonló nemzetközi elismerés - tovább ösztönzi a társaságot, hogy folytassa a játékfüggőség megelőzésére irányuló tevékenységét. Az Ökumenikus Segélyszervezettel közös program iskolai prevenciós részét az új tanévben is folytatják, emellett tervezik a játékfüggőséggel kapcsolatos információs portál, a maradjonjatek.hu megújítását is, valamint a témához kapcsolódó pályázatokkal és kampányokkal is jelentkeznek majd az év folyamán.

Az információs pontok előzményeiről és működéséről Figeczki Tamás szakmai vezető, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa számolt be. A szakember szerint bár a kóros játékszenvedély az addikciók körébe sorolható, azonban ma Magyarországon a függőség alatt még mindig elsősorban az alkohol- és drogfüggőséget értik. Míg az utóbbi problémák kezelésére egy szélesebb intézményrendszer épült fel, addig a szerencsejáték-függők számára csak nehezen érhető el speciális terápia. A Játék határokkal program a prevencióra és az érzékenyítésre helyezi a hangsúlyt, elsősorban az iskolás fiatalok bevonásával.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Értékesítése/forgalma hány százalákát várja online/digitális csatornákból 2017-ben?

0-10%

11-20%

21-30%

31-40%

41-50%

51-60%

61-70%

71-80%

81-90%

91-100%

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!