mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Szabó Ákos
Szabó Ákos
Adaptive Media
üzletfejlesztési vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Több mint száz dokumentumfilm az idei Verzión
2017-11-10 15:50 [MTI + Mediainfo.hu]

Negyvennégy országból több mint száz dokumentumfilm érkezik az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválra.

A fesztivált november 14. és 19. között Budapesten, november 23. és 25. között Pécsen és Szegeden rendeznek meg.

A fesztivál az eddigi legbővebb programmal jelentkezik - hangsúlyozta Oksana Sarkisova fesztiváligazgató a program sajtótájékoztatóján.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a fesztivál nyitóeseményének az idén a Trafó Kortárs Művészetek Háza ad otthont, ahol egy Irakban élő ápoló életét bemutató alkotás, a Nincs hová bújnod (Nowhere to Hide) című, iraki-svéd-norvég koprodukcióban készült, IDFA-fődíjas (International Documentary Film Festival Amsterdam) dokumentumfilm vetítésével veszi kezdetét a mustra.

Hozzátette: az idei programba került alkotások a mai politikai, társadalmi, gazdasági és környezeti válságok emberi dimenzióival foglalkoznak. A program hagyományos szekciói idén is: a Nemzetközi Panoráma, amely a legjobb kortárs dokumentumfilmekből mutat be válogatást, a Magyar Panoráma és ZOMM IN Diákfilm-verseny lesz.

Kiemelte, hogy a Háború & Béke 2.0: A menekültek szemszögéből című szekcióban vetített filmek a menekültek személyes szemszögéből mutatják be a Szíriában, Afganisztánban, Irakban Kongóban és a világ más tájain dúló háborúk borzalmait és következményeit. Ezeket a filmeket az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának támogatásával állították össze, a vetítéseket a Magyar Helsinki Bizottsággal közösen szervezett beszélgetések követik majd.

A Kié a város című blokk filmjei a Brazíliában, Indiában, Kambodzsában, Kínában, Lengyelországban a lakhatás-problematikájának különféle vetületeit vizsgálják, míg a történelmi blokk idei retrospektív programja, amely a lettországi Rigai Filmmúzeummal közösen valósul meg, az 1960-as és 1970-es években működő Rigai Lírai Dokumentumfilmes Iskola ritkán látható filmjeiből mutat be válogatást.

A másik tematikus program, a Fotófilmek: Állóképek mozgásban az álló és a mozgó kép között fennálló bonyolult kapcsolatot boncolgatja. A Verzió Filmfesztivál, négy másik külföldi fesztivál közreműködésével idén három mesterkurzust szervez Verzió Hatásvizsgálat (Explore Impact) címmel. A kurzus részvevői három rendezővel és egy-egy filmjével találkozhatnak: Rehad Desai (Dél-Afrika) az államhatalmi erőszakkal és a társadalmi egyenlőtlenségekkel foglalkozik a Sortűz a tüntetőkre (Miners Shot Down) című dokumentumfilmjében, Valentin Thurn (Németország) élelmiszeripari hulladékok problematikáját mutatja be a Frissen a szemétbe (Taste the Waste) című alkotásával, míg Andrei Dascalescu (Románia) A Petrilla Bolygó (Planet Petrila) című alkotása az ipari örökség megőrzését és újrafogalmazását célzó kulturális tevékenység hatóerejét vizsgálja.

Teszler Tamás a Magyar Panoráma idei alkotásait ismertetve hangsúlyozta: a hagyományoknak megfelelően a programban szereplő filmeket az idén is Báron György filmesztéta, filmkritikus válogatta. Az idei blokkban 12 film került, ezek közül hat film magyarországi filmpremier lesz. Először vetítik Magyarországon Pápai Gergely Iza; Hajdu Szabolcs, Tóth Ridovics Máté, Gálovits Zoltán és Kővári Szabolcs rendezők Kanzoli; Imre Loránd Balázs és Tusor Bálint Menjek vagy maradjak című sorozatának Édes otthon című új részét, Bihari László Nem szegényeknek való vidékét, Mészáros Balázs Schrott és Dér Asia Visszahúz a múlt című hiánypótló alkotását, amely Ember Judit portréját tárja a nézők elé.

A Diák Verzió ingyenes vetítései a Toldi mozi mellett idén a Művész moziban is várják a középiskolásokat, akiknek létszám a tavalyihoz képest csaknem másfél szeresével emelkedett - hívta fel a figyelmet Teszlár Tamás hozzátéve: idén öt filmet láthatnak a diákok, többek között szemétfeldolgozóban dolgozó kínai kislányról, down-szindrómás tinédzserekről, egy dán állampolgárságért küzdő afgán kislányról, az európai élelmiszer pazarlásról, és az önkéntes turizmusról.

Szirony Szabolcs a ZOOOM In diákfilmverseny idei programjáról elmondta: 12 film került be a versenyprogramba. Az alkotások szinte mindegyike a fiatalokkal foglalkoznak. Kiemelte Török Marcell Mocskos Idők, a lengyel Filip Jacobson Hazafias lecke, Adrian Oese német alkotó Vándorbatyu és az orosz Julia Loksina Ifjúsági tábor című filmjét, amelynek mindegyike a patriotizmus megjelenésének problematikáját járja körül. Mindezek mellett több migrációval foglalkozó film is szerepel a diákfilmverseny programjában.

A fesztivál alkotásai az idén is három kategóriában versenyeznek. A Verzió idei nemzetközi zsűrije a ZOOM IN diákfilmes kategória legjobbját fogja díjazni. A diákzsűri a nemzetközi versenyprogramból választ győztest, a nézők kedvence pedig a Verzió közönségdíját kapja.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!