mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Ihász Ingrid (Rabbit)
MEC
digitális vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Növekvő fogyasztás, romló egyensúly
2001-10-30 17:35 [GKI]

A GKI Rt. és a K&H Bank előrejelzése szerint a gazdaság idén egyre lassuló ütemben növekszik. Ezt ellensúlyozandó, a gazdaságpolitika emeli a költségvetési kiadásokat és a belföldi jövedelemkiáramlást.

A lakossági fogyasztás bővülése kissé tovább gyorsul. Mindez rontja a külső és belső pénzügyi egyensúlyt, lassítja az infláció csökkenését. Az ipari termelés dinamikája idén a tavalyinak körülbelül egyharmada lesz. A kivitel emelkedése erőteljesen lefékeződött: az év első nyolc hónapjában az export-értékesítés ugyan 12,8%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál, de a nyáron már csak 7%-kal, miközben a belföldi értékesítés 1%-kal emelkedett. Az ipari létszám 0,6%-kal, az egy főre jutó termelés 5,6%-kal nőtt. Mindkét mutató messze elmarad a korábbi évekétől. Az év hátralevő részében e trendek folytatódásával számolunk. Az építőipari termelés az állami-önkormányzati megrendelések és lakásépítés (államilag támogatott) dinamikus növekedése eredményeként a tavalyinál jóval gyorsabban emelkedik. A mezőgazdasági termelés idén a kedvező időjárással is összefüggésben kb. 3%-kal nő, ezen belül a növénytermesztés erőteljesebben, az állattenyésztés szerényebb ütemben bővül. Kedvező, hogy az év első nyolc hónapjában a kivitel 2 százalékponttal gyorsabban nőtt, mint a behozatal és a nyolc havi hiány a tavalyi év azonos időszakához képest nem emelkedett. A romló külpiaci értékesítési lehetőségek és a növekvő belföldi kereslet nyomán azonban a külkereskedelmi deficit az őszi-téli hónapokban gyorsuló ütemben fog emelkedni. A forint május óta bekövetkezett erősödése és a bérek gyors emelkedése rontja az export jövedelmezőségét, fokozza az import iránti keresletet. Az év hátralevő részében inkább a forint enyhe gyengülését tartjuk valószínűnek, ami talán enyhíteni fogja a kereskedelmi mérlegre nehezedő nyomást. A folyó fizetési mérleg eddig rendkívül kedvezően alakult: nyolc havi hiánya a tavalyi 682 millió euróval szemben idén 351 millió euró volt. Ez főleg az idegenforgalom kiemelkedően jó eredményének tudható be. A külkereskedelmi hiány növekedésének, az idegenforgalom megtorpanásának, s különösen a növekvő profitkivitelnek a hatására azonban a fizetési mérleg az év hátralevő részében romlani fog, s – a bizonytalan nemzetközi helyzetben – hiánya valószínűleg meg fogja haladni a tavalyit. Az infláció az első félévi gyorsulás után a második félévben mérséklődésnek indult. Ez az év hátralevő részében folytatódik, de a fogyasztói árak évi átlagos emelkedése így is alig lesz kisebb a tavalyinál. A bérkiáramlás gyors: a bruttó átlagkereset kb. 16%-kal, a reálkereset a gyermekek utáni adókedvezményt is figyelembe véve 6%-kal nő. A lakosság fogyasztása mintegy 5%-kal emelkedik.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!