mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Bíró Gábor
Bíró Gábor
Mediabrands
Operatív igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Visszavonta a papír alapú számladíjat a UPC
2008-07-24 13:10 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Fogyasztóvédői nyomásra mindössze egy hónapig élt a bruttó 96 forintos díj a papír alapú számlák után.

A UPC visszavonta a papír alapú számlákra vonatkozóan, július 1-jétől bevezetett bruttó 96 Ft-os díjat - jelentette be a társaság. A papír alapú számladíjat a szolgáltató a következő számlaciklustól, augusztus 1-jétől a továbbiakban már nem alkalmazza.

A UPC idén áprilisban csatlakozott a Díjnet Zrt. elektronikus számlaküldési és -fizetési rendszeréhez, és lehetővé tette előfizetőinek, hogy e rendszeren keresztül elektronikus úton kapják meg számláikat. A megoldás tömeges elterjesztésére vezette be a vállalat a papír alapú számlák kiállításáért és postázásáért felszámított bruttó 96 Ft-os díjat, amelyet azonban több fogyasztóvédelmi szervezet sérelmesnek talált.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) elsőként Baranya megyei panaszok nyomán értesült a UPC által bevezetett papíralapú számladíjról, de később központi irodájukba is több panasz érkezett. Ennek alapján levélben keresték meg a vállalatot a számladíj megszűntetésére, álláspontjuk szerint ugyanis minden olyan többletdíj, amely többletszolgáltatást nem tartalmaz, és olyan tevékenységhez kapcsolódik, amely a szolgáltatás elengedhetetlen részét képezi, tisztességtelen szerződési feltétel.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületetek Országos Szövetsége (FEOSZ) a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál indított eljárást az ügyben, mivel az OFÉ-val összgangban a számla kiállítása a szövetség szerint is a szolgáltatás elválaszthatatlan része, amelyért külön költséget nem lehet felszámítani a fogyasztóknak. Emellett - tette hozzá a FEOSZ - ez a gyakorlat hátrányosan megkülönbözteti a papír alapú számlázási rendszert választókat az elektronikus számlázási rendszer mellett döntő fogyasztókkal szemben.

Az előfizetői visszajelzések, illetve a fogyasztóvédelmi hatóságokkal folytatott konzultációk nyomán a UPC visszavonta a papír alapú számlákra vonatkozó díjat, amelyre vonatkozó díjfizetési rendelkezést az Általános Szerződési Feltételeiből is törölt.

Közleményében a UPC rámutatott, az elmúlt időszak tapasztalatai a cég számára azt mutatják, hogy az elektronikus számlafogadás és -fizetés ma még sok fogyasztó számára nehézségekbe ütközik, a tömeges áttérésre Magyarországon jelenleg még nem érett meg a helyzet. A szolgáltató ugyanakkor továbbra is fontosnak tartja, ezért a jövőben igyekszik egy mindenki számára megfelelő ösztönző rendszert kidolgozni.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!