mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Magyar Judith
Magyar Judith
SAP AG
kommunikációs igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Keresőmarketing: hype-on túl, teljes potenciálon innen
2009-07-07 12:20 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A keresőmarketinget nem rángatta meg a válság, ugyanakkor még sok a kihasználatlan potenciál a területben. A legújabb marketing divatot jelentő közösségi média nem szív el költéseket - állítják a megkérdezett kereső szakértők.

Az értékesítés támogatásán túl is van élet

Nemrégiben jelentette be a WPP és a Microsoft, hogy a keresőmarketing (SEM) márkaépítésre gyakorolt hatását vizsgálja. Ebben az a hír, hogy a költésekből mind nagyobb szeletet kihasító marketingeszközt a hirdetők elsősorban direkt válaszok generálására használják, holott a kutatást indító cégek meglátása szerint ennél jóval több van benne. E gondolatot továbbgörgetve kérdeztük meg Vándor Esztert, az Arcus Search SEM supervisorát, Bánhegyi Csanádot, a Carnation kereső szakértőjét és Miyazaki Junt, a neo SEO divízió vezetőjét.

Abban mindhárom szakember egyetért, hogy a keresőmarketing - bár a legnagyobb hype-on túl van - még jóideig felfelé szálló ágban marad, és vannak még olyan potenciálok benne, amelyeket a piac idáig nem aknázott ki. Miyazaki Jun ugyanakkor kiemeli: a terület márkaépítéshez való hozzájárulása nem új gondolat, ezt már korábban is kutatta a kanadai Enquiro. A szakember szerint emellett szintén nem direkt értékesítési fókuszú, de egyre népszerűbb terület a "search engine reputation management", melynek célja, hogy a kulcsfontosságú első néhány találati oldalon a márkával kapcsolatban olyan oldalak jöjjenek fel, amelyek arról pozitív képet sugároznak.

"A keresőben több potenciál van, mint amennyit most használnak belőle. Tény persze az is, hogy vannak korlátai. Első találati oldalból mindig csak egy lesz, ha akarjuk, ha nem, így a versengő weboldalak és hirdetések kis helyen kell, hogy osztozzanak. Ezért szokták hangsúlyozni, hogy a tágabb értelemben vett keresőkampányoknak egyetlen bővülési lehetősége az ún. tartalomhálózat. Ezzel pedig eljutottunk ahhoz a kérdéshez, hogy a tartalmi oldalakon megjelenő PPC hirdetést nevezhetjük-e keresőhirdetésnek?" - teszi hozzá Vándor Eszter.

Az Arcus Search szakembere szerint a fejlődésnek némileg gátat szab, hogy "általánosan elterjedt sablonokkal dobálózik a szakma ahelyett, hogy ezeket elengedve kreatívan állnának az eszközhöz". Úgy gondolja, el kellene szakadni attól a nézettől, hogy bármely médium önmagában elegendő lehet ahhoz, hogy egy vállalkozás online (és offline is) hallathassa a hangját.

"A keresőfelületen megjelenő hirdetések statisztikailag valóban kiemelkedő számokat mutatnak egy értékesítés központú kampányban. A keresőben lecsapódó konverziók mögött az esetek többségében azonban számtalan impulzus áll, amelyek egyértelműen nem is mindig követhetőek. Egy felhasználó központú fogadó oldal, egy billboard, egy TV szpot, egy szakmai oldalon megjelenő banner, egy eDM, a közösségi oldalak stb. hatása nem csak összeadódik, hanem többletet is generál. Az esetek többségében a keresőben realizálódó vásárlás egy összetett hatásmechanizmus eredménye" - árnyalja a képet.

Bánhegyi Csanád szerint részben a keresőpiacon megjelenő hirdetők összetételéből is következik, hogy inkább értékesítési céllal használják az eszközt, mint imázs építésre. A hirdetők egy jelentős részét adó kis- és középvállalkozásoknak ugyanis gyakran nem is céljuk az, hogy imázst építsenek, vagy ha az lenne, akkor sincs rá megfelelő mennyiségű erőforrásuk. Marad tehát az akciók, promóciók népszerűsítése a költséghatékony és mérhető eszközzel.

A Carnation szakembere szerint ugyanakkor a keresőmarketing és annak felhasználási módjai nem homogének. A klasszikus PPC hirdetések valóban inkább értékesítést támogatnak, a tartalmi hálózatokon való megjelenés azonban már alkalmas az imázs építésre, hiszen az adott márka hozzá tud kapcsolódni egy, a fogyasztói számára releváns témához. Hozzáteszi: maga a keresőoptimalizálás, azaz a márka weboldalának keresőbaráttá tétele pedig eleve egy hosszabb távú folyamat, amely az ügyfél folyamatos gondozását és odafigyelését igényli. "A megfelelő találati oldalakon való stabil megjelenés szintén építi a márkát, és nem csupán értékesítési célokat támogat" - mondja.

következő oldal >>
Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!