mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
ORTT-elnök: érthetetlen a rádiós pályázatok közötti különbségtétel
2009-10-13 09:35 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Két olyan határozat is volt, amely Majtényi László szerint jogszerűtlen. Később még kizárhatnak pályázókat.

2009. október 7-én tárgyalta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a nyáron végre valahára kiírt országos rádiós frekvencia-pályázatokat az első alkalommal. Azt vizsgálták, hogy a - két frekvenciára hat pályázótól - beérkezett ajánlatok alakilag megfelelnek-e, illetve hogy vannak-e olyan tartalmi kérdések, amelyek alapján kizárható egy pályázó. Ekkor történt, hogy Zene Rádió Zrt-t kizárták, mert irracionálisnak tartották a pályázatában javasoltakat. Nem tettek azonban így más pályázókkal, pedig a hírek szerint mások is ajánlották a bevételük irreális hányadát műsorszolgáltatási díjként.

Majtényi László egyfelől azzal nem ért egyet, hogy az ORTT többségileg elfogadta az Advenio Zrt. (a Lánchíd Rádió tulajdonosa) pályázatát. Ez szerinte ütközik a médiatörvény azon rendelkezésével, amely kizárja, hogy egy országos műsorszolgáltatási jogosultsággal rendelkező médium és annak tulajdonosa befolyásoló részesedéssel rendelkezzen más műsorszolgáltatóban. Ez úgy orvosolható, hogy az a pályázó, akinél ilyesmi áll fenn, nyilatkozatot tesz, hogy győzelme esetén lemond korábbi jogosultságáról. Az Advenio nem tett ilyen nyilatkozatot a Lánchíd Rádió kapcsán, így Majtényi szerint élből ki kellett volna zárni.

Az elnöknek egyéb, tartalmi jellegű kifogásai is voltak az Advenio pályázatával kapcsolatban. "A jövőben feltétlenül mérlegelnie kell az ORTT-nek, megalapozottnak tartja-e azt az üzleti tervet, amely úgy ígér önmagában is ésszerűtlenül magas műsorszolgáltatási díjat, hogy ezt a törvény által engedett maximális reklámidőt harmadával túllépő reklámértékesítéssel tetézi" - olvasható Majtényi indoklásában.

Az ORTT elnökének azzal is gondja van, hogy miközben a Zene Rádió Zrt-t kizárták, mivel a valóságtól elrugaszkodott pályázatot nyújtott be, az FM1 Konzorcium - és az Advenio - esetében nem tettek így, holott ezekkel kapcsolatban is rögtön felmerültek hasonló kételyek. Ez azért is aggályos, mert ha egy irreális pályázat győz valamilyen okból, semmi sem garantálja, hogy az ígért összegek be is folynak az ORTT-hez, ami a közszolgálati finanszírozást is veszélybe sodorhatja - így Majtényi.

Ráadásul az elnök a Közgáz médiagazdaságtani szakértőivel is megvizsgáltatta a pályázatokat, s a szakvéleményben az állt, hogy "megítélésünk szerint semmi remény nincs arra, hogy a pályázók elérjék az üzleti és pénzügyi terveikben feltüntetett eredményeket, azaz hogy valóban befizessék a megajánlott műsorszolgáltatási díjakat a jogosultság egészének ideje alatt". Ez a vélemény több pályázatra is vonatkozott, melyek között nem voltak jelentős különbségek, így Majtényi szerint pláne érthetetlen, hogy az egyiket miért zárták ki élből, mikor a többi irreális ajánlatot tevő még versenyben van.

Ezzel a Testület - mellőzve például az egyenlő elbánás elvét - szintén törvényt sértett saját elnöke szerint, aki azt is kiemeli, hogy az alaki kérdéseken túl nem is kellett volna még vizsgálódni október 7-én, így nem kellett volna még senkit kizárni. Majtényi a döntés elnapolását javasolta, de ezt a többiek leszavazták. Az elnök szerint egyébként még nem lefutott a meccs, mivel később is ki lehet még zárni azokat, akik komolyan nem vehető pályázatokat adtak be.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2018-ról 2019-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2018-hoz képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2018-hoz képest

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2018-hoz képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2018-hoz képest

Körülbelül a 2018-as szinten marad

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!