mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kaprinay Zoltán
Kaprinay Zoltán
Bónusz Brigád
alapító, vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Internetes szerkesztőség kapott Hégető Honorka-díjat
2010-01-29 09:40 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Az Index videós csapata mellett a Szempont és a Házon kívül egy-egy riportját is díjazták. Válságkezelésből viszont megbukott a média.

Hetedik alkalommal osztották ki az RTL Klub fiatalon elhunyt riporteréről elnevezett Hégető Honorka-díjat, amely a társadalmi feszültségeket, nehéz emberi sorsokat feltáró műsorokat díjazza. Mint Kotroczó Róbert kuratóriumi elnök elmondta, újítás volt, hogy idén internetes szerkesztőségek is pályázhattak, ami nagyobb változatosságot eredményezett.

Baló György, a zsűri elnöke szavaiból kiderült: folyamatosan emelkedik ugyan a minőség, de csak lassan. A majd 100 pályázat között továbbra is nagy számban szerepeltek a "nagy" kereskedelmi televíziók, viszont a helyi tévék idén kevéssé képviseltették magukat. Hiányolta a merész újításokat, a pályázók nagyban építettek a bejáratott témákra. Van ennek pozitív része is: a fogyatékosokat például lassanként kezdi "normálisan" kezelni a média. Sok volt idén a droggal, drogosokkal foglalkozó pályázat is.

Hozzátette: fájó viszont, hogy a válság és hatásai a mindennapi életre, a szegénység, a munkanélküliség, a hitelgondok nem kaptak jelentős súlyt a médiában. A pályázatokból nem látszik, hogy 2008 őszén gyökeresen megváltozott a világ - mondta Baló György, aki szerint mindebből az látható, hogy a média, benne a közszolgálati média, egyértelműen megbukott válságkezelésből.

Voltak azonban pozitív példák. Az Index videós szerkesztőségét a zsűri ritka sima egyetértéssel díjazta. Az Indexvideó ugyan megosztva kapta az idei díjat, de a nyertes személyét bejelentő Baló szerint "ők kapják a nagyobb részét". Az Indexvideó nem egyetlen riportért érdemelte ki az elismerést, hanem a teljes éves munkájáért. A zsűri elnöke kiemelte: megmutaták, hogy low budget módon is lehet igényes, emberközeli riportokat készíteni. A díjkiosztón egy szipust bemutató filmecskét vetítettek le, további filmek megtekinthetőek itt.

Az idei másik díjazott Tudós Ágnes, Alkoholista papok című riportja lett, amely a Szempont számára készült. Mint ismeretes, a Magyar Televízió oknyomozó műsora is áldozatul esett a költségcsökkentési hullámnak, így januártól nem látható. A film a leányvári rehabilitációs központot mutatta be, az egyetlent Európában, ahová az alkoholizmussal küzdő papok fordulhatnak. A zsűri a témaválasztást, az önvallomások, illetve a témafeldolgozás mélységét értékelte, és azt, hogy a riport megértést ébreszt, nem pedig szánalmat vagy elítélést.

Különdíjat kapott Serdült Szilvia, a Házon kívül riportere, a Mire elég a szociális segély? című munkájáért. Egy kis borsodi falu polgármesternőjének a küzdelmeit mutatta be, ahogyan a segélyt próbálja beosztani a szinte kivétel nélkül roma és munkanélküli lakosok számára/helyett, persze alkotmány ellenesen... A zsűri éppen azt értékelte, hogy végre előkerült az égető segély problematika, a mélyszegénység, az uzsora témája.

Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön melyik konferenciát várja a legjobban?

Marketing Summit (2019. szeptember 12-13.)

Internet Hungary (2019. október 1-2.)

Brand Festival (2019. november 20-21.)

Mindegyiket ugyanannyira várom

Egyiket sem várom

IT Manager
[2019-08-06]
Projektmenedzser
[2019-08-06]
tovább  
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!