mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Deák Gábor
Deák Gábor
Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.
marketing és kommunikációs vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Energiatakarékos összefogásban az európai telekommunikációs cégek
2010-04-28 09:25 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Kutatócégekkel fogtak össze iparági szereplők a vezeték nélküli hálózatok energiafelhasználásának csökkentésére.

EARTH (Energy Aware Radio and Network Technologies, Energiatudatos Rádiós és Hálózati Technológiák) néven fogott össze európai szinten egy tizenöt tagú csoport. A távközlési szolgáltatókat, alkatrész- és infrastruktúrakereskedőket, illetve akadémiai intézeteket tömörítő összefogás célja, hogy az elkövetkező két és fél évben felére csökkentsék a negyedik generációs (4G) mobil vezeték nélküli hálózatok energiafelhasználását. A 2010 januárjában indult kutatási projekt 2012. júniusáig tart.

A mobilhálózatok energiahatékonyságát a projekt rendszer szinten vizsgálja, és nem a különálló hálózati elemekre koncentrál. A kezdeményezés támogatja az Európai Unió információs és kommunikációs technológiákra vonatkozó, Jövő hálózata munkaprogramját, amely új generációs távközlési infrastruktúra, hálózatok és internet-technológiák megvalósítását célozza. A projektet az EU Hetedik Keretprogramja (FP7) finanszírozza.

"Az EARTH-t az teszi annyira lenyűgözővé, hogy megvan benne a lehetőség arra, hogy több szinten is kézzelfogható előnyöket nyújtson a társadalom számára: a hálózatok energiafelhasználásának és környezetre gyakorolt hatásuknak a csökkentése közben a szélessávú vezeték nélküli szolgáltatást az eddiginél több ember számára teszi elérhetővé Európában. Ehhez való hozzájárulásunk értéke úgy a zöld technológiák, mint a legfejlettebb vezeték nélküli rendszerek terén szerezett tapasztalatainkból és innovációinkból származik" - nyilatkozta az összefogás kapcsán Dr. Rainer Fechner, az Alcatel-Lucent vezetőségi tagja.

A konzorciumban az Alcatel-Lucent (projekt koordinátor), az Ericsson (műszaki vezető), az NXP Semiconductors France, a DOCOMO Communications a Laboratories Europe, a Telecom Italia, a CEA, a University of Surrey, a Technische Universität Dresden, az imec, IST- Technical University of Lisbon, a University of Oulu, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a TTI Norte és az ETSI vesz részt.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!