mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Csermely Ákos
Csermely Ákos
Média Hungária konferenciairoda
vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Szaporodnak a határon túli blogok
2011-02-11 12:07 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A határon túli magyarok közül a legtöbben Erdélyben írnak rendszeresen blogot magyar nyelven, ezt követik a szlovákiai és a szerbiai magyarok.

Egyre több a határon túli, magyar nyelvű blog a www.bloghir.hu portál szerint. A leginkább Erdélyből, Szlovákiából és Szerbiából blogoló magyarok aktivitását az érdeklődési körüknek megfelelő téma mellett az is befolyásolja, hogy számukra külön ösztönző erőt jelent magyar nyelven közzétenni gondolataikat.

"A határon túli magyarok blogjainál gyakoriak a magyarságról, a nemzeti öntudatról szóló bejegyzések, s rendszeres, hogy magyarországi híreket, főleg az "anyaországból" származó közéleti eseményt, hírt kommentálnak. S persze minden téma egy kicsit más a határon túlról nézve" - hangsúlyozta Márton Miklós, a bloghir.hu alapító-tulajdonosa.

A posztolók Erdélyben a legaktívabbak, ahol több gyűjtőportál, internetes újság, illetve számos napilap és folyóirat internetes részlegéhez csatlakozhatnak, például manna.ro, erdely.ma, kronika.ro, hirkereso.ro, stb. A határon túli magyarok közül a legtöbben Erdélyben írnak rendszeresen blogot - magyar nyelven.

Nagyságrendileg ezek után következik Szlovákia, elsősorban a bumm.sk és a parameter.sk, valamint az Új Szó portálhoz kapcsolódva. Szerbiában a Serbia Insajd, a Magyar Szó, valamint néhány egyéni rádióhoz csatlakozó blogger emelhető ki, például Balla D. Károly újságíró napi blogja az ungparty.net Kárpátaljáról.

A régebbi emigránsok, illetve kint születettek magyar nyelvű blogjai rendkívül ritkák.
A nyugaton élő magyarság részéről elsősorban inkább azok a fiatalok írnak rendszeresen blogot, akik csupán pár éve hagyták el az országot. Az ő webnaplóik szintén magyar nyelvűek, fényképekkel illusztráltak, s a bejegyzéseikkel is igyekeznek kapcsolatot tartani a családjukkal, barátaikkal.

"Érzékelhető különbség van a külföldön élő és a határon túli magyarok blogjainak témaválasztásában: előbbiek jellemzően az ideiglenes tartózkodási helyükre utazó magyarokat látják el tanácsokkal, információkkal, hogy megkönnyítsék számukra a kint tartózkodást, és bennfentes információkkal lássák el őket. A határon túli magyarok inkább a saját életük részleteit, érzéseiket, véleményüket osztják meg az olvasókkal." - tette hozzá a bloghir.hu vezetője.

További fontos témakör a lakóhelyhez, szűkebb környezethez kapcsolódó hírek kommentálása. Ez természetesen a Magyarországon élő bloggerek egy részénél is szokványos, hiszen egyre több a lokálpatrióta blog, például Szombathely, Esztergom, Eger, Vác, Pásztó városok híreiről, eseményeiről szinte naponta frissülő posztok mesélnek, de a főváros életéről is több webnapló számol be.
Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!