mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Erős Attila (Fotó: Köő Adrienn)
Erős Attila
Fastbridge
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Túl sok a bűnügyi hír a Tényekben
2011-07-26 10:36 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Nem lépheti át a 20 százalékot a bűnügyi hírek hosszának aránya a hírműsorokban a médiatörvény szerint - a TV2 egyelőre rosszul teljesít.

A médiatörvény értelmében a jelentős befolyásoló erővel rendelkező televíziók esti, illetve a rádiók reggeli hírműsoraiban a bűnügyi hírek hosszának aránya nem haladhatja meg éves szinten a 20 százalékot. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ezentúl a műsorszolgáltatók részére hetente, a nagyközönség számára pedig havonta ad tájékoztatást az adatokról - olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményben.

A hatóság összesítette az első öt hónap adatait, amelyek szerint csak egyetlen a fenti kategóriákba sorolható műsor, a TV2 esti híradója, a Tények nem teljesíti a követelményt. A január-májusi időszakban átlagosan 24,8 százalék volt a bűnügyi hírek aránya ebben a műsorban, a nagy rivális RTL Klub Híradójában pedig csak 12,3 százalék - vagyis kevesebb, mint fele annyi. A további sorrend: Class FM Hírek (10,3%), MTV1 esti Híradó (6,1%), Neo FM Hírek (4,9%), Duna TV Híradó (3,6%), Déli Krónika (3,1%). Az NMHH által vizsgált időszakban csak egyetlen olyan hónap volt, amikor a Tények is megfelelt a követelményeknek, májusban "csak" 19,7 százalék volt a bűnügyi hírek aránya - márciusban még a 30 százalékot is meghaladta a mutató.

Mindehhez további adalék, hogy az AGB Nielsen Médiakutató Kft. RTL Klub számára készített jelentése szerint a Tények áll nyerésre a nagy kereskedelmi televíziók esti hírműsorainak nemrég indult versengésében. A múlt héttől ugyanis nem egy műsorsávban sugározzák a Híradót és a Tényeket, az utóbbi pedig sokkal jobban teljesített riválisánál.

Az NMHH műsorelemzői többek között a büntető törvénykönyv szabályait is figyelembe vevő, összetett szempontrendszer alapján vizsgálják a hírműsorokat. E szerint a demokratikus közvélemény szempontjából jelentőséggel bírnak a hivatalos személy, a közfeladatot ellátó személy és a külföldi hivatalos személy által vagy ellen elkövetett bűntettek; a külföldi vagy hazai vonatkozású terrorcselekményekről, merényletekről, etnikai alapú bűncselekményekről szóló beszámolók, illetve a szociális indíttatású bűncselekmények egyes fajtái (pl.: uzsora, lakásmaffia).

Azokat a beszámolókat, melyek nem sorolhatók a fenti kategóriák valamelyikébe, az elemzők a 20 százalékos szabály alá tartozó bűnügyi híranyagnak veszik. A médiatörvény által meghatározott húszszázalékos arány túllépését a hatóság csak jövő januártól szankcionálhatja az után, hogy határozatban is sor került a jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatók beazonosítására.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!