mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Maczelka Márk
Maczelka Márk
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.
kommunikációs vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Andy Vajna: talpra állhat a magyar filmgyártás
2011-09-29 11:43 [MTI]

Andrew G. Vajna szerint átláthatóbbá és hatékonyabbá vált a magyar filmek finanszírozása az elmúlt évben. Az első pályázat megjelenése után már csaknem százan regisztráltak a Magyar Nemzeti Filmalapnál.

A nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos kiemelte: a pályázatok folyamatosak. "Akkor adják be a pályázatot, ha a filmtervet részletesen kidolgozták, ne a határidő szabja meg, mikor van kész egy forgatókönyv" - fogalmazott a kormánybiztos.

Arra a kérdésre, hogy felmérhetőek-e a károk, amelyeket pénzhiány okozott a szinte teljesen megszűnt magyar filmgyártásnak, Andrew G. Vajna azt válaszolta, hogy szerinte nem lehet "károkról" beszélni, hiszen a magyar államnak nem kötelező a filmeseket "eltartani". "Az eddig kapott állami támogatás inkább nagylelkűnek nevezhető" - tette hozzá. Szerinte a filmszakma át tudja vészelni a kényszerszünetet, részben a külföldi produkciókban vállalt munkák révén, részben a televíziók által megrendelt filmeknek köszönhetően.

A kormánybiztos szerint egy akkora méretű országnak, mint Magyarország, körülbelül 8-12 filmet lenne érdemes gyártania évente. "Ennyit lehet reálisan finanszírozni" - vélekedett. Emlékeztetett: az idén 1,6 milliárd forint áll a filmalap rendelkezésére, jövőre - reményeik szerint - ez az összeg még több lesz.

A jövőre készítendő művész- és közönségfilmek arányáról úgy vélekedett, hogy ideális esetben nincs szükség a két típus megkülönböztetésére. "A közönségfilmnek művészi értékekkel is kell rendelkeznie, a művészfilmnek pedig szórakoztatnia is kell" - szögezte le, példaként A király beszéde című több Oscar-díjjal is jutalmazott angol filmdrámát említette, amely jól teljesített a kasszáknál, de művészi értékei is kiemelkedőek. Andrew G. Vajna a magyar filmek közül a Kontroll című filmet említette meg példaként.

A már említett, mindkét értéket képviselő filmekhez szerinte erősebb forgatókönyvírói képzésre is szükség van. "Ismerni kell a technikát, de ha valakinek nincs jó ötlete és tehetsége, akkor nem lesz sikeres egy forgatókönyv sem" - magyarázta. Kitért arra is, hogy a forgatókönyvek és filmtervek fejlesztésére október 3-tól lehet majd pályázni. Andy G. Vajna kiemelte: az a cél, hogy a jó munkát végző forgatókönyvírók meg tudjanak élni a mesterségükből, hiszen a pályázaton akár több könyvvel is lehet indulni. Így szerinte a szövegkönyvek minősége is javulni fog.

A kormánybiztos arról is beszélt, hogy az elnyert pénzek felhasználását folyamatosan ellenőrzik majd. "Nekünk az a feladatunk, hogy felelős kezekbe tegyük az állami pénzeket. A producerek jó néven fogják venni, hogy ott vagyunk és segítünk az ellenőrzésben, a problémák kiszűrésében" - válaszolta arra a kérdésre, hogy miként fogják elkerülni azt, hogy az alkotók művészi szuverenitását csorbítsák. "Nem akarunk beleszólni a művészi kérdésekbe, de a pénzügyi fegyelem egy forgatás során nélkülözhetetlen" - tette hozzá.

Szerinte azáltal, hogy a magyar filmgyártás finanszírozása több kézbe került, nem felaprózódott, hanem hatékonyabbá vált a pénzek felhasználása. "A Magyar Nemzeti Filmalap finanszírozza az egészestés filmeket, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA)pedig a televíziós műfajú alkotásokról és dokumentumfilmekről dönt. Ez így van sok országban, például Angliában a BBC-nél is, hiszen így a megrendelő szempontjai is érvényesülnek a finanszírozás során" - tette hozzá, majd megemlítette: átfedés a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által odaítélendő 700 millió forint esetében lehet, igaz, a tárca által megítélt támogatások felhasználását is a filmalap ellenőrzi, adminisztrálja.

"Mi értelme elkölteni egy filmre két-háromszáz millió forintot, ha aztán épp a marketingre nem marad forrás?" - tette fel a kérdést Andrew G. Vajna, aki arról is beszélt, céljuk, hogy a magyar közönség újra rátaláljon a magyar filmekre.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Emission Share (ESH%)

Exkluzív break

Break

továbbiak  
Forrás: Nielsen Közönségmérés
Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2019-ről 2020-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2019-hoz képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2019-hoz képest

Körülbelül a 2019-es szinten marad

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2019-hoz képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2019-hoz képest

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!