mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Lakfalvi Lívia
Lakfalvi Lívia
VIVA! Promóció
ügyvezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Bizottsági támadás a spam ellen
2003-07-16 22:02 [EUvonal & EUobserver]

Erkki Liikanen szeretne véget vetni a tömegesen érkezö e-maileknek. A spam-ek a világ elektronikus levelezésének mintegy 48 százalékát teszik ki.

A biztos tegnapi beszédében egy olyan tervet vázolt fel, amely a kéretlen e-maileket illegálissá tenné. A javaslat szerint ez év októberére minden EU tagállamnak be kell tiltania az ilyen elektronikus leveleket. Ezt egyébként a múlt évben a Tanács és a Parlament által is elfogadott egy, az elektronikus kommunikációról szóló irányelv is tartalmazza. Ebben az évben a világ elektronikus levelezésének 48 százalékát a kéretlen e-mailek tették ki, míg ez az arány 2001-ben mindössze 7 százalék volt. Ez a hatalmas és gyors növekedés késztette a Bizottságot arra, hogy lépéseket tegyen az ügyben. A Bizottság szerint az Európai Unión kívülről érkező e-mailek 30 százaléka spam. Erkki Liikanen szerint a kéretlen e-mailek növekedése nagyon aggasztó. A biztos elmondta: véleménye szerint még a nyár vége előtt a spam-forgalom a világ elektronikus levelezésének több mint 50 százalékát fogja kitenni. A spam ráadásul idegesítő, időigényes és egy csomó pénzt emészt fel, fogalmazott Liikanen. A Bizottság minden fronton készen áll a spam-ek elleni támadásra: a jogi, a technikai, a társadalmi és az oktatási fronton is. A biztos szerint a kéretlen e-mailek legnagyobb hátránya, hogy aláássák a fogyasztói bizalmat, amely az e-kereskedelem és az e-szolgáltatások alapja. Az új szabályozás alapján az ún. e-mail és SMS marketing csak a címzett előzetes beleegyezésével folytatható. A Bizottság a törvénykezés alá vonná az összes elektronikus üzenetet, amelyeket mobiltelefonokra, vagy egyéb fix terminálokra lehet küldeni. A tagállamok ezen felül betilthatják a vállalatoknak küldött kéretlen e-maileket is. Az európai cégek 2002-ben állítólag 2.5 milliárd eurós visszaesést könyvelhettek el termelékenységükben, amelynek oka, hogy dolgozóik egyre több és több időt kénytelenek a spam-takarítással tölteni. Mivel a spam-ek legnagyobb része Európán kívülről érkezik, a nemzetközi együttműködés kulcsfontosságú, mondta Liikanen.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!