mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kántor Kata
Kántor Kata
GfK Hungária Kft.
média szektormenedzser


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Elindult a Bitcoin üzlet Magyarországon
2014-08-26 09:23 [MTI + Mediainfo.hu]

Üzembe helyezték Magyarországon az első olyan bankautomatát, amely a Bitcoin nevű digitális valuta váltására alkalmas, a készüléket hétfőn mutatták be Budapesten, a belvárosi Anker Klubban.

Debreczeni Barnabás, a Bitcoin ATM üzembe helyezését szervező Octarine Labs ügyvezetője sajtótájékoztatón elmondta: Magyarországon is egyre népszerűbb a digitális valuta, főleg a fiatalok körében. Az ATM-be papírpénzt lehet közvetlenül behelyezni, és átváltani a digitális pénzre, az átváltható összeg minimum 2000 forint.

Tájékoztatása szerint a készülék képernyőjére kivetített QR-kód beolvasásával tölthető át az elektronikus pénz egy mobiltelefonos Bitcoin tárcába, majd később innen lehet az összeget vásárlásra fordítani. Jelenleg 1 Bitcoin mintegy 127 ezer forint.

Az ország első Bitcoin pénzváltó automatája a piacvezető Lamassu cég terméke - mondta az Octarine Labs ügyvezetője. Közölte: az ATM-be befizetett forint egy angol váltószámlán keresztül válik Bitcoinná, a folyamat jogi, adózási és fogyasztóvédelmi szempontból is minden elvárásnak megfelel.

A Bitcoint váltó készülék használata során hét százalékos tranzakciós díjat számítanak fel, ami nagyon magas az online tőzsdék 1-2 százalékos díjaihoz képest, viszont versenyképes például egyes bankkártyás tranzakciók, internetes vásárlások költségeivel összehasonlítva. Az automatás bitcoin-vásárlás azonban sokkal gyorsabb, mint például bitcoin-tőzsdén vásárolni, ahol több napos az átfutási idő.

Varga István, a Magyar Nemzeti Bank májusban leköszönt felügyelőbizottságának tagja a készülék bemutatásán úgy vélte: a bitcoin-automata felállítása Budapesten százszor fontosabb a magyar pénzügyi rendszer szempontjából, mint azok a perek, amelyek most zajlanak az állam és a kereskedelmi bankok között. "Már régen el fogjuk felejteni a pereket, de a bitcoint még használni fogjuk" - emelte ki, mert szerinte a bitcoinnak, a digitális pénznek nagy jövője van.

Az Egyesült Államokban már újságra is elő lehet fizetni bitcoinnal. A Chicago Sun-Times éves előfizetői díját a virtuális pénzzel is meg lehet váltani. Az USA-ban a Zynga már próbálkozott hasonlóval, de a sajtóban a chichágói napilap az első.

Az észak-amerikai metropoliszban megjelenő újság az idei évtől virtuális pénzt is elfogad az olvasóitól. A befolyt összeget egy San Fransisco-i startup, a Coinbase kezeli. Az újkeletű vállalkozás az ügyfeleknek bitcoin-tárca-szolgáltatást nyújt, és kereskedői fizetéskezelő alkalmazást ajánl. A legolcsóbb ilyen jellegű, éves előfizetési díj 47,88 dollár. A kiadvány februárban húzott fizetőfalat az online tartalma köré, amelyet egy napon keresztül az új fizetési módszer tesztidőszaka előzött meg. Az első eredmények arra engednek következtetni, hogy az olvasók kedvelik az alternatív módszert, hiszen ezzel elkerülhetik a banki tranzakciós terheket.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!