mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
dr. Bíró Péter
dr. Bíró Péter
Marketing tanácsadó, oktató, igazságügyi szakértő


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Híradóelemzés a Nézőponttól
2015-05-08 18:02 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A Nézőpont Intézet médiapolitikai elemzésében hat csatorna (TV2, RTL Klub, M1, Duna Televízió, HírTV, ATV) esti híradóit vizsgálta 2015 első negyedévében.

A vizsgált időszakban jelentős átalakulás következett be a magyar médiapiacon: az M1 hírcsatornává alakult március 15-ével, a nemzeti főadó pedig a Duna Televízió lett.

Legtöbb hír a TV2-n

2015 első negyedévében összesen 12001 tudósítás jelent meg a csatornák esti híradóiban. A legtöbb tudósítás a TV2 műsorában hangzott el, összesen 2742, az RTL Klub 2424 hírt tett közzé, míg az M1 híradójában 2275 tudósítás szerepelt. A HírTV esetében e mutató 1544 darab volt, míg az ATV adásában 1562 beszámoló kapott helyet. A legkevesebb tudósítás a Duna Televízió műsorában hangzott el, szám szerint 1454.

"Belpol" hírek: 16% (TV2) és 54% (ATV) a két véglet

A vizsgált időszakban összesen 4321 magyar vonatkozású politikai hír jelent meg, amely 36 százalékos arányt jelent az összes beszámolóhoz képest. E mutató 3,4 százalékponttal alacsonyabb, mint az előző negyedévben volt. A politikai hírek aránya a TV2 műsorában volt a legalacsonyabb, 16,5 százalék, amely gyakorlatilag megegyezik az előző negyedévben mért adattal. Az RTL Klub híradójában 25,1 százalék volt ez az érték, amely 2,4 százalékponttal alacsonyabb, mint a tavalyi év végén. A politikai hírek szerinti rangsorban a Duna Televízió megelőzte a HírTV-t. Míg az utóbbi csatorna híradójában 673 politikai hír szerepelt, ami 43,6 százalékos aránynak felelt meg, addig az említett közszolgálati adó esetében 692 darab és 47,6 százalék volt e mutató. Arányaiban az ATV műsorában jelent meg a legtöbb magyar vonatkozású politikai hír: a 847 elhangzó tudósítás 54,2 százalékos aránynak felelt meg. Az M1 esetében ez az érték 46,1 százalék volt a vizsgált három hónap során.

2015 első negyedévében a pártpolitikai hírek aránya 25,9 százalék volt a vizsgált csatornák híradóiban, így megmaradt e kategória dominanciája az előző negyedévhez hasonlóan. 2014 végéhez képest emelkedett a gazdaságpolitikai és szakpolitikai hírek aránya: előbbi esetében 19,1 százalék volt ez a mutató, amely 4,6 százalékpontos emelkedést jelent, míg a szakpolitikai hírek aránya 10,2 százalékról 12,8 százalékra emelkedett.

Útdíj, Putyin, brókerügyek

Január hónap során az útdíjrendszer jelent meg legtöbbször a politikai tudósításokban, összesen 128 hír középpontjában állt ezen ügy. Januárban a vezető politikai ügyek közé tartozott a bevándorlás-vita, a devizahitelesek megmentése, a frankárfolyam alakulása, illetve a terrorizmus jelentette kihívások is.

Februárban több ügy is hasonló nagyságrendben jelent meg a tudósításokban. A legtöbb beszámoló Vlagyimir Putyin látogatásának kapcsán született, szám szerint 85 darab. A veszprémi időközi választással 81 tudósítás foglalkozott, míg a harmadik helyre a bevándorlás ügye került.

Márciust egyértelműen a brókerbotrányokról szóló hírek határozták meg, összesen 252 politikai tudósítás foglalkozott az ide sorolható ügyekkel. A nemzeti ünnep politikai vetülete 80 megjelenést eredményezett, míg a vasárnapi nyitva tartás kérdéseivel 73 tudósítás foglalkozott.

A TV2 híradói a leghosszabbak

Negyedéves bontás szerint a leghosszabb híradót továbbra is a TV2 készítette, a műsorának teljes időtartama majdnem elérte a 94 órát, amely így megközelítőleg 1 óra és 20 perccel volt hosszabb, mint a tavalyi év utolsó negyedévében.

Az RTL Klub híradójának összesített időtartama 73 óra és 16 perc volt az év első három hónapjában, amely nagyságrendileg 2,5 órával rövidebb, mint 2014 végén. Jelentősen változott az M1 teljes időtartama, több mint 9 órával lett hosszabb, amelynek jelentős részét az áprilisi növekmény adja.

A másik három vizsgált csatorna esetében nagyon hasonló tendencia rajzolódott ki a tavalyi év utolsó három hónapjával összehasonlítva. A Duna Televízió, a HírTV, és az ATV híradója is körülbelül 1 órával lett hosszabb az idei év első negyedévében.

Csökken a bulvártartalom

A bulvárhírek aránya mindkét kereskedelmi csatornán csökkent. E tudósítások aránya az RTL Klub híradójában volt a legmagasabb, 5,3 százalék. A TV2 Tények című műsorában a bulvár kisebb, 4 százalékos arányt képviselt. Így megmaradt az előző negyedévekben kialakult helyzet, miszerint az ilyen jellegű hírek aránya az RTL Klub esetében magasabb, mint versenytársánál. A többi vizsgált csatornán lényegesen kevesebb alkalommal találkozhattak a nézők bulvártartalommal.

Sok híradóperc szól balesetekről, bűnügyekről

Az eddigi időszakokhoz hasonlóan az első negyedévben is a kereskedelmi csatornák felületein kapták a legnagyobb teret a balesetekkel és bűnügyekkel foglalkozó hírek. 2015 első három hónapjában ismét a TV2 Tények című műsorában jelent meg a legtöbb ilyen beszámoló, számuk az előző negyedévhez képest ezen a csatornán 1312 darabról 1279 darabra mérséklődött, ami 46,6 százalékos aránynak felel meg. Az RTL Klub műsorában ezzel szemben nőtt a balesetekkel és bűnügyekkel foglalkozó hírek aránya, az előző negyedév 30,2 százalékos arányához képest 32,2 százalékra.

Sportos a HírTV

A sporthírek tekintetében a HírTV ismét magasan vezet a többi csatornához képest, hiszen az ezen a csatornán elhangzó tudósítások 11,6 százaléka sporteseményről számolt be. A többi csatorna közül az M1 4,4 százalékos, a Duna Televízió 3,9 százalékos, az ATV 1,5 százalékos, az RTL Klub 0,7 százalékos, a TV2 pedig 0,5 százalékos arányszámmal rendelkezett ebben a kategóriában.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!