mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Ménesi Zsolt
Ménesi Zsolt
Akció-NXS Reklámügynökség Kft. (AKCIÓ 360)
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Magyar természetfilm produkció a NatGeo-n
2016-03-21 17:01 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Tizennégyezer jelenet, tizenötféle kamera, mocsárban gázolás, légifelvételek és víz alatti forgatások - így készült Török Zoltán lenyűgöző filmje, az Everglade.

Különlegesen ritka alkalom, hogy a NatGeo olyan filmet mutasson be, amelyet magyar stáb készített. Török Zoltán és csapata azonban közel négyéves munkával látványos filmet forgatott a csatornának. Az ismert természetfilmes, a díjnyertes Vad Magyarország alkotója ezúttal a floridai Everglades Nemzeti Parkot járta be.

A NatGeo az amerikai nemzeti parkokat működtető National Park Service fennállásának századik évfordulójára olyan sorozatot gyártatott, amely a korábbiaktól eltérő szemszögből és közelségből mutatja be az Egyesült Államok lélegzetelállító tájait, valamint azok rejtett élővilágát. Annak érdekében, hogy ténylegesen más megközelítés szerint készüljön el ez a rendhagyó sorozat, a gyártó kizárólag külföldi stábokat kért fel a forgatásokhoz. Az Everglades Nemzeti Parkról szóló epizódot Török Zoltán és csapata készítette.

A természetfilmes négy évet dolgozott a filmen, a munkálatokat 2011-ben kezdték. Az első év az előkészületekkel telt: biológusokkal, kutatókkal járták be a területet, megfigyelték, kitapasztalták, hogyan kell viselkedni az állatokkal, valamint összerakták a forgatókönyvet. "2012-től kezdődtek a forgatások, szó szerint a helyszínen laktunk, és becslésem szerint legalább 500 napot töltöttünk terepen. A két és fél év filmezés után pedig közel egy év utómunka következett: több mint 14.000 leforgatott snittből kellett kiválogatni a vágás során azt a néhány százat, melyekből a film áll." A filmen Zoltán mellett még két magyar stábtag is dolgozott: Badár Balázs segédoperatőr és Hargittai László vágó.

A forgatás módja abból a szempontból is rendhagyó volt, hogy a készítők nem leseket használtak, és nem beetetéssel csalták egy adott helyszínre az állatokat, hanem ők kutatták fel őket és mentek utánuk, így valóban a természetes közegükben filmezték le őket. Ebből adódóan egy 2-3 perces jelenet kidolgozása és leforgatása akár több hetet is igénybe vett. A felvételekhez 15 féle kamerát használtak, víz alatti képeket és helikopteres felvételeket egyaránt készítettek.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!