mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Ménesi Zsolt
Ménesi Zsolt
Akció-NXS Reklámügynökség Kft. (AKCIÓ 360)
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Öt Pulitzer-díj a Los Angeles Times újságíróinak
2004-04-07 09:55 [Népszabadság Online]

Kihirdették New Yorkban a magyar származású Joseph Pulitzer újságíró és kiadó nevét őrző sajtó- és művészeti díjakat, az amerikai újságírás legrangosabb kitüntetéseit. (NOL)

Joseph Pulitzer A legtöbb Pulitzer-díjat, szám szerint ötöt, a Los Angeles Times söpörte be.

A New York-i Columbia Egyetem bejelentése szerint a közszolgálati kategóriában David Barstow és Lowell Bergman, a The New York Times újságírói kapták meg a díjat az amerikai munkahelyi balesetekről szóló írásaikért.

Az oknyomozó riportok közül az Ohio állambeli Toledoban megjelenő The Blade munkatársai, Michael D. Sallah, Mitch Weiss és Joe Mahr érdemelte ki a Pulitzer-díjat a vietnami háború idején a Tiger Force nevű amerikai elit alakulat által elkövetett kegyetlenkedésekről írt sorozatukért.

A nemzetközi riport kategóriában Anthony Shadidnak, a The Washington Post riporterének az Irak elleni invázióról szóló tudósításait ismerték el.

A hazai riport kategóriában a Los Angeles Timesnak ítélték oda a Pulitzer-díjat a Wal-Mart üzleti taktikáit vizsgáló írásaiért.

Az ismeretterjesztés műfajában a The Wall Street Journal két újságírója, Kevin Helliker és Thomas M. Burton részesült elismerésben, akik a gyakran elhanyagolt aneurizma, az évente ezrek halálát okozó verőértágulat veszélyeire hívták fel a figyelmet.

A napilap egy másik újságírója, Daniel Golden is Pulitzer-díjat kapott cikkeiért, amelyekben kimutatta, hogy az amerikai egyetemek a felvételinél előnyben részesítik a volt hallgatók és a szponzorok gyerekeit.

A kommentár kategóriában a The Miami Herald floridai napilap újságíróját, Leonard Pitset tüntették ki szenvedélyt és együttérzést ötvöző írásaiért.

A kritika műfajában Dan Neil, a vezércikk műfajában pedig William Stall, a Los Angeles Times újságírói kapták a rangos elismerést.

A feature, a nem hírjellegű fotók műfajában a Los Angeles Times fotóriportere kapott Pulitzer-díjat azokért a felvételeiért, amelyek libériai polgárháború következményeit mutatják be a mindennapokban.

A hírjellegű sajtófotók versenyében a Dallas Morning News két fotóriportere vitte el a díjat az Irakban dúló erőszakot megragadó felvételeikért.

Pulitzer-díjat kapott Matt Daviest a New York állambeli White Plains-ben szerkesztett The Journal News hasábjain megjelenő karikatúráiért.

A művészeti Pulitzer-díjat a drámai műfajban Dough Wright nyerte el az I am my own wife (A saját feleségem vagyok) című, a náci, majd a kommunista időket megélő német transzvesztitáról szóló regényéért. Edward P. Jones író az elismerést a The Known World (Az ismert világ) című történelmi regényéért kapta, amelynek főhőse rabszolgákat tartó amerikai szabad fekete. Az életrajz műfaj nyertese William Taugman a Khrushchev: The Man And His Era (Hruscsov: Az ember és kora) című munka szerzője. A történelem kategóriában a Pulitzer-díjat Steven Hahnnak ítélték oda A Nation Under Our Feet (Egy nemzet a talpunk alatt) című, az amerikai dél fekete népességének küzdelmeiről szóló munkájáért. Általános nonfiction (nem szépirodalmi) kategóriában Anne Applebaum Gulag: A History című művét díjazták. A költészet műfajában Franz Wright Walking to Martha,s Vineyard című kötete kapta a díjat. A zeneszerzői Pulitzert Paul Moravec kapta a Tempest Fantasy című művéért.

A Pulitzer-díjakat a New York-i Columbia Egyetem ítéli oda egy 18 tagú testület ajánlására. A díjat 10 000 dollárral honorálják, kivéve a közszolgálati kategóriát, amelyben Pulitzer-aranyérmet osztanak ki.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!