mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Dr. Eszes Tamás, főiskolai tanár...
Dr. Eszes István
Budapesti Gazdasági Főiskola
főiskolai tanár


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Monitorozza a roamingdíjakat az NMHH
2016-05-05 12:05 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Április 30-tól olcsóbb lett a roamingolás egy uniós rendeletnek köszönhetően. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ellenőrizte, hogy a hazai szolgáltatók ajánlatai lehetővé teszik-e a szükséges csökkentéseket.

A 2016. április 30-tól megváltozott roamingdíjak számítása uniós döntés alapján a korábbiakhoz képest más elven alapul. Eddig az unión belül egységes roamingdíjakat alkalmaztak, mostantól viszont árnyaltabbá válhat az árképzés, mert az egyes díjcsomagok saját belföldi, hálózaton kívüli egységára is megjelenik a számításban, de meghatározzák a roamingdíj maximális mértékét is.

Ennek következtében minden uniós polgár egységes elv alapján veheti igénybe külföldön a roamingszolgáltatásokat, hiszen a belföldi telefonálás díján felül hozzáadható korlátozott mértékű roamingfelár, valamint a maximális abszolút értékek, az ársapkák meghatározása együttesen egyenlő esélyű hozzáférést jelentenek a roamingszolgáltatás igénybevételére minden EU-tagállam polgára számára.

A roamingolásért a hazai díjakon felül csak a rendeletben meghatározott - a korábbinál jóval alacsonyabb költségeket eredményező - többletdíjakat (roamingfelárat, roamingtöbbletdíjat) számíthatják fel a szolgáltatók 2016. április 30-tól 2017. június 14-ig egy tavaly októberben meghozott uniós rendelet értelmében. Ez a többletdíj - a saját belföldi, hálózaton kívüli egységáron felül - egy perc hívásindítás és egy megabyte adatforgalom után legfeljebb nettó öt eurócent, hívásfogadás esetén nettó 1,14 eurócent percenként, SMS-enként pedig nettó két eurócent lehet. Az új számítás szerinti roamingdíj teljes összege nem haladhatja meg a régi, egységesen meghatározott díjakat.

A szabályozási változások miatt az NMHH folyamatosan monitorozza a hazai szolgáltatók által alkalmazott roamingtarifákat. A hatóság megvizsgálta, hogy a 2016. április 30-tól életbe lépő változásokat a mobilszolgáltatók alkalmazták-e az Általános Szerződési Feltételeikben (ÁSZF). Az ellenőrzés eredménye azt mutatta, hogy a cégek az újonnan életbe lépő szabályozásnak megfelelően módosították az ÁSZF-jeiket.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!