mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Brindza Gábor
Brindza Gábor
Madhouse
Termékfejlesztési igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Nagy hackerfogás Oroszországban
2016-06-14 14:04 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A Kaspersky Lab közreműködött Oroszország legnagyobb szabású, kiberbűnözőket érintő letartóztatásában: a hackerek 45 millió dollárt loptak el.

A Kaspersky Lab szakértői és a Sberbank, az orosz rendvédelmi hatóságokkal szorosan együttműködve vizsgálta a Lurk hackercsoport tevékenységét, melynek eredményeképpen 50 személyt tartóztattak le. Az őrizetbe vett hackerek a gyanú szerint fertőzött számítógépekből álló hálózat létrehozásában vettek részt, melynek segítségével 2011 óta több mint 45 millió dollárt tulajdonítottak el bankoktól, valamint más pénzügyi intézményektől és vállalkozásoktól. Ez volt az eddigi legnagyobb szabású, hackereket érintő letartóztatás Oroszországban.

A Kaspersky Lab 2011-ben fedezte fel egy szervezett kiberbűnözői csoport tevékenységét, amely a Lurk trójait - egy fejlett, univerzális, több modulos, kiterjedt funkcionalitással ellátott rosszindulatú programot - használta az áldozatok számítógépe feletti ellenőrzés megszerzésére. Egész pontosan a kiberbűnözők az online banki szolgáltatások meghekkelésével kíséreltek meg pénzt ellopni az ügyfelek bankszámlájáról.

"A Kaspersky Lab szakértői a kezdetektől fogva közreműködtek a rendvédelmi szervek Lurk elleni nyomozásában. Már a vizsgálat korai szakaszában megállapítottuk, hogy a Lurk orosz hackerek egy csoportja, amely komoly fenyegetést jelent a szervezetekre és a felhasználókra. A Lurk másfél évvel ezelőtt kezdte támadni a bankokat; ezt megelőzően a rosszindulatú programjával különféle vállalati és otthoni számítógépeket vett célba. A jövőben is segíteni fogjuk a hatóságokat abban, hogy minél több kiberbűnöző kerüljön az igazságszolgáltatás látókörébe" - mondta Ruslan Stoyanov, a számítógépes incidensek kivizsgálásával foglalkozó részleg vezetője a Kaspersky Labnél.

A letartóztatás során az orosz rendőrségnek sikerült megakadályoznia több mint 30 millió dollár (2,273 milliárd rubel) hamis tranzakciókkal történő átutalását.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!