mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Bánki Tamás
DrLinkedin
Alapító, Tulajdonos, Linkedin tréner


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Új EU-s adatvédelmi rendelet készült
2016-08-15 17:01 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Két hónapja lépett hatályba az Európai Unió új, általános adatvédelmi rendelete (General Data Protection Regulation, GDPR), és a szervezeteknek két évük van, hogy minden téren alkalmazkodjanak a szabályozáshoz.

Az új előírás kétségtelenül komoly hatással lesz minden, az EU területén működő vállalatra, illetve azok adatfeldolgozási és -tárolási módszereire, és akár nem várt kihívásokat is teremthet. A jó hír azonban, hogy a NetIQ szakértői szerint a felkészüléshez adottak az eszközök és az időkeret is.

A rendelet számos fontos területet érint, például előírja, hogy minden felhasználónak jogában áll töröltetni az adatait egy adott vállalatnál, amennyiben már nem használja a cég szolgáltatását. Emellett minden személynek joga lesz ahhoz is, hogy egy adott rendszerből átvigye adatait egy másik rendszerbe, és ebben az adatok kezelője nem akadályozhatja meg. További jelentős kötelezettsége lesz a vállalatoknak, hogy jelenteniük kell minden olyan biztonsági incidenst, amely veszélyeztetheti az adatokat. Ez kiterjed a legkomolyabb hackertámadásoktól kezdve egészen a legapróbb esetekig, beleértve akár egy elveszett vagy ellopott adathordozót is, amennyiben olyan jellegű információkat tartalmazott. A kötelezettség elmulasztását pedig súlyos, többmillió eurós bírsággal is sújthatják.

A NetIQ szakértői szerint az adatszivárgásról szóló értesítésekre vonatkozó, szigorú szabályok betartása állítja majd a vállalatokat a legnagyobb kihívások elé technikai és szervezési szempontokból egyaránt. A GDPR értelmében a vállalatoknak egy esetleges adatszivárgásnál az észlelést követő 72 órán belül értesíteniük kell a nemzeti adatvédelmi hatóságokat, valamint az érintett személyeket. Ezen kötelezettség alól csak akkor mentesülnek, ha az értesítés az érintettek jogait és szabadságát veszélyeztetné. Egy ilyen feladat komoly technikai kihívást jelent azon vállalatok számára, amelyeknek korábban nem kellett ilyen jellegű előírásokhoz igazodniuk. Fel kell ismerniük magát az adatszivárgást, majd azonosítaniuk kell az összes információs eszközt, amely érintett lehet, hogy ez alapján pontos értékelést tudjanak adni a kockázatokról a hatóságoknak és a fogyasztóknak.
Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2018-ról 2019-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2018-hoz képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2018-hoz képest

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2018-hoz képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2018-hoz képest

Körülbelül a 2018-as szinten marad

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!