mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Klenovszki János
Klenovszki János
NRC Kft.
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Ladik Katalin a 2016-os Lennon Ono Békedíj egyik díjazottja
2016-08-23 18:45 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A Yoko Ono által 2002-ben John Lennon emlékére alapított, kétévente odaítélt díjat 2016-ban Ladik Katalin mellett Ai Wei Wei, Anish Kapoor és Olafur Eliasson kapja meg Reykjavíkban okt. 9-én, Lennon születésnapján.

A korábbi díjazottak között olyan személyiségek és csoportok szerepelnek mint az Orvosok Határok Nélkül, az Alkotmányos Jogok Központja, a Pussy Riot vagy Lady Gaga.

Ladik Katalin (1942, Novi Sad) költőként indult, majd a hatvanas évek végétől költészetével egyenrangú tevékenységként művelte a fónikus költészet és a performansz műfaját. Vizuális- és hangköltészete, performanszai és body art művei a test és a nyelv, a hang és a vizualitás intermediális újraértelmezésén alapulnak. Hivatásos színésznőként számos színházi darab, TV-film és film főszerepét játszotta el.
A hetvenes évektől performanszainak központi eleme a női szerepre való reflexió. Ő volt az első női előadó Jugoszláviában, aki a saját testét mint autonóm, szöveggel és hanggal egyenrangú médiumot használta performanszai során. Az időnként polgárpukkasztó, olykor erotikus jelmezek, maszkok és kellékek mögé bújtatott test és az általa végrehajtott rituális cselekvéssorok, vagy a vokális performanszaihoz partitúraként használt kollázsok szabás-varrásra utaló elemei számos aspektusát kérdőjelezték meg a férfidominanciájú társadalom konstruálta hagyományos női szerepeknek. Ladik feminista megközelítése radikálisan új pozícióval gazdagította az avantgárd művészeti diskurzust nemcsak Jugoszláviában, hanem - rendszeres előadásai és az avantgárd művészet nem hivatalos hálózata révén - Magyarországon is.

Hangköltészeti előadásaival és hangfelvételeivel az 1970-es évek óta nemzetközi hírnévnek örvend, performanszait a világ számos művészeti eseményén és fesztiválján mutatta be. 1969 óta 13 verseskötetet publikált magyar nyelven, ezek közül több megjelent idegen nyelvű (angol, francia, olasz, szerb, horvát) fordításban.
Ladik Katalin 1992-ben Magyarországra települt, azóta párhuzamosan él Budapesten, Hvar szigetén és Újvidéken. 2010-ben a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeum retrospektív kiállításon mutatta be művészi munkásságát, melyhez egy nagyszabású katalógus társult. 2016 tavaszán az acb Galéria The Voice of a Woman címmel rendezett az életművet átfogó tárlatot.

2017-ben Ladik Katalin a Kasselban és Athénban megrendezésre kerülő documenta 14 kiállítója lesz. Művei olyan gyűjteményekben szerepelnek mint a New yorki MOMA, a barcelonai MACBA, a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, a bécsi KONTAKT gyűjtemény és az ugyancsak bécsi Verbund gyűjtemény.További hírek:


Ön melyik konferenciát várja a legjobban?

Marketing Summit (2019. szeptember 12-13.)

Internet Hungary (2019. október 1-2.)

Brand Festival (2019. november 20-21.)

Mindegyiket ugyanannyira várom

Egyiket sem várom

IT Manager
[2019-08-06]
Projektmenedzser
[2019-08-06]
tovább  
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!