mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Mezriczky László
Mezriczky László
Ispiro Consulting Kft.
ügyvezető, tulajdonos


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Szexting, pedofília és gyűlöletbeszéd
2016-10-24 14:04 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A 7-10 éves korosztály 3. leggyakoribb keresőszava a pornó. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat október 19-én rendezte meg "Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra" című nemzetközi konferenciát.

A rendezvényen a gyermekek és fiatalok online biztonságával kapcsolatos kérdésekről, kiemelten a szextingről, a pedofíliáról és a gyűlöletbeszédről, a magánélet védelméről, a családnak, az iskolának, a médiának a tudatosításban betöltött szerepéről, új online trendekről és a közösségi média szerepéről hangzottak el előadások.

A teltházas konferenciát dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke nyitotta meg, aki kiemelte, hogy idén azért választották ezeket a témákat, mert fontosnak tartották felhívni mind a gyerek, mind a felnőtt felhasználók figyelmét, hogy mennyire oda kell figyelni, hogy milyen tartalmakat osztanak meg magukról és másokról, hisz a világhálón mindig akadnak, akik visszaélhetnek ezekkel az adatokkal. Véleménye szerint szükség van legalább 20-30 évre ahhoz, hogy az akkor szülőkké váló generációnak teljesen természetes legyen a közösségi médiahasználat, akár azok buktatóinak felismerésével együtt. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat konferenciája ebben a megismerési folyamatban hivatott segíteni, a témákat jól ismerő szakemberek előadásaival.

Dr. Gyurkó Szilvi, a Hintalovon Alapítvány kuratóriumi elnöke és a Terre des hommes Magyarország tanácsadója előadásában elmondta, hogy az internetes pornóval az X, Y, Z generáció tagjai már gyermekkorukban jó eséllyel találkoznak. Európai adatok szerint a 7-10 éves korosztály 3. leggyakoribb keresőszava a 'pornó', azonban a gyerekek ezen felül kéretlen tartalomként is "belefutnak" explicit szexuális tartalmakba. Mindennek a hatása a testképre, az énképre, az önkifejezésre és a szexualitásra egyértelműen negatív. Ezt megelőzendő, az előadás az online szexedukáció fontosságát emelte ki.

Sterner Zoltán, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat biztonságosinternet-oktatója 'Bosszúpornó, megalázás és megfélemlítés az interneten' című előadásában kitért arra, hogy a bosszúpornó szexuális jellegű tartalom, melyet nyilvánosan megosztanak online felületeken az egyén hozzájárulása nélkül, azzal a szándékkal, hogy megszégyenítsék vagy zavarba hozzák az illetőt. Az utóbbi években "divattá" vált az intim fotók és videók bosszúból történő közzététele a világhálón. Nem meglepő adat, hogy az áldozatok 90 százaléka nő. Előfordul, hogy az áldozat teljesen megváltoztatni kényszerül az addigi életét, hogy minimalizálja a bosszúpornó hatásait. Munkahelyet vált, kimarad az iskolából, elköltözik, rejtőzködik stb., hogy elkerülje a további szexuális zaklatást.

A legnagyobb informatikai cégek saját kezükbe vették a probléma megoldását. A két keresőóriást (Google és Bing) működtető vállalatok, a Google és a Microsoft, valamint a legnagyobb közösségi hálózatokat üzemeltető cégek, a Facebook és a Twitter, ígéretet tettek a bosszúpornó elleni küzdelemre. Magyarországon az ilyen típusú bűncselekményeknek nincs önálló büntetőjogi minősítése és konkrét statisztika sem áll rendelkezésre. Az előadás végén Sterner Zoltán azt javasolta, hogy amennyiben egy párkapcsolat nem bírja ki az idő próbáját, és a partnerek szakítanak, érdemes eltüntetni minden olyan képet és videót, amely később kellemetlenül érintheti magát a felhasználót.

A konferencia egyik utolsó előadójaként Csekeő Borbála, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője a 'Szexting tizenéves korban - Miért népszerű, mik a veszélyei és mi a felnőttek felelőssége a témában' című előadásában kitért arra, hogy a tizenévesek közösségi életének egyre nagyobb szelete zajlik az online térben. Az elmúlt évtizedben az internetes felületek jelentősen megváltoztatták mindazt, amit ismerkedésről, önkifejezésről, kapcsolatokról és intimitásról gondolunk. Akárcsak az online ismerkedés, az erotikus tartalmú képek, üzenetek küldése-fogadása is a fiatal generációk életének részévé vált. Előadásában kitért arra, hogy a szexting jelensége hogyan függ össze a serdülőkor normatív krízisével, az identitás alakulásával, a változó testképpel. Leginkább ezen keresztül lehet megérteni a tizenévesek motivációit, és megtalálni azokat az utakat, ahol a felnőttek tehetnek a szextinggel összefüggő veszélyek megelőzésért és a már elszenvedett rossz élmények kezeléséért.
Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2018-ról 2019-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2018-hoz képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2018-hoz képest

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2018-hoz képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2018-hoz képest

Körülbelül a 2018-as szinten marad

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!