mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Brindza Gábor
Brindza Gábor
Madhouse
Termékfejlesztési igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Ilyen volt az 51. Super Bowl
2017-02-10 14:35 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Az MEC Wavemaker segítségével belátást kapunk a kulcsfontosságú piaci trendekbe, a politikai hatásoktól kezdve a közönség figyelmének fragmentáltságáig.

Az 51. Super Bowl számokban:
 
  • USD5M - Egy SB-tévészpot ára (forrás: Businessinsider.com),
  • USD500K - Snapchat hirdetési csomag ára (forrás: MEC),
  • 415M - A Super Bowllal kapcsolatos interakciók száma Facebookon és Instagramon (forrás: Techcrunch.com),
  • 1.7M - A streaming közvetítések nézőinek becsült száma (forrás: Hollywoodreporter.com),
  • 113.7M - Tévénézők átlagos száma (forrás: Hollywoodreporter.com),
  • 27.6M - A tweetek száma, amiben használták a SB51-et (forrás: Techcrunch.com )


A fentiekből az alábbi megfigyelések és tippek születtek:

1. A brandek a lehető legnagyobb rivaldafényben közvetítettek politikai üzeneteket.
Azok a márkák, amelyek a legtöbb interakciót generálták, olyan tartalmakat közvetítettek, amik alapon fogalmazták meg a vállalati értékeket. Néhány brand, mint az Airbnb, a 84 Lumber és az Audi egyértelműen nyilvánították ki politikai véleményüket, míg például a Budweiser direkt nem fogalmazott meg ehhez kapcsolódó konkrét üzenetet. Végeredményben, a legtöbbször említett 5 brand közül 3 vállalta a politikai álláspontját, habár a fogyasztók voltak abban, hogy ezek az üzenetek mennyire hitelesek.

PRO TIP: A Trump- korszak nagyon érzékennyé tette az embereket a politikai üzenetekre. A márkáknak csak akkor érdemes nyíltan véleményt vállalniuk, ha az nem tér el a korábbi gyakorlatuktól, vagy a valódi viselkedésüktől.

2. A közösségi platformok új szerepet kaptak a márkák kommunikációs stratégiájában.
A 27.6 milliós
SB51 használattal a Twitter a Super Bowlról szóló interakciók melegágya volt. A márkák ugyanakkor bevetették a Facebookot, az Instagramot és a YouTube-ot is, hogy kiterjesszék TV kampányaik hatását. Továbbá olyan márkák, mint a Budweiser, a Campbell's és a Gatorade a Snapchaten kommunikáltak, hogy bevonják a közönségüket.

PRO TIP / A kommunikációs platformokat minden esetben a kampánycélokhoz mérten kell kiválasztani, és a márkát a platform erősségeihez kell igazítani. Nem muszáj mindenhol jelen lenni, de meg kell találni azt a csatornát, amit a célcsoportunk ténylegesen követ.

3. Az élő tévés "premier" még mindig kifizetődő. Sok márka gyakorlatává vált, hogy a Super Bowl-ra készített reklámjait még a játék előtt teasereli. Ez a megoldás azonban tompíthatja az élő adás - még inkább az élő reklámszünet - élményét. A Netflix Stranger Things című sorozata nem állt be e teaserelők sorába, valószínűleg épp ezért érdemelte ki, hogy ez lett a leggyakrabban említett brand a Twitteren (307 ezer).

PRO TIP Az igazán erős tartalom élőben is meg tudja ragadni a közönség figyelmét, és elnyerni a tetszésüket. Mielőtt döntünk a publikálás menetéről, mérlegeljük, hogy a tartalom milyen hatást válhat ki felvezetéssel és anélkül.

4. A márkák megküzdöttek az élő közvetítéssel. A Square space Key & Peele tavalyi élő közvetítésének példáját követve, abban reménykedhettünk, hogy a brandek fejlesztenek az élő bejelentkezéseken, és közvetítésekkel egészítik majd ki a tévében látottakat. Sajnos az a kevés márka sem tudott szintet lépni, aki ilyennel próbálkozott. A Snickers és a Hyundai élő tévészpotokkal próbált kitűnni, de nem nagyon tudta felvillanyozni a közönséget.

PRO TIP
A brandek előtt még nagy lehetőség rejlik ezen a kiaknázatlan és nem szokványos területen. Az élő események izgalmasak, és ha ötletesen közvetítjük őket, könnyen a fogyasztók figyelmének középpontjába kerülhetünk.

5. A brandek influencereket használtak, hogy kiemelkedjenek a reklámok tömegéből.
A márkák továbbra is szívesen használnak hírességeket és influencereket, hogy emlékezetesek maradjanak. Ez volt a taktikája a T-Mobile-nak, amely Justin Biebert, Snoop Doggot és Martha Stewartot használta fel erre a célra. Volt olyan márka is, például az Avocados From Mexico, amely kisebb influencereket alkalmazott, hogy hirdesse a nyereményjátékát. Míg ez az akció sikeres volt említésvolumen szempontból, a generált említések nem elég értékesek vagy relevánsak ahhoz, hogy fel tudják használni őket.

PRO TIP Az influencerekkel való együttműködés hatékony tud lenni, ha szeretnénk kiemelkedni a tömegből. Fontos azonban észben tartani, hogy a márkáknak engedniük kell, hogy az influencerek olyan tartalmakat tegyenek közzé oldalaikon, amik még hitelesek, illenek hozzájuk.

6. A márkák közötti kommunikáció folytatódott, de kisebb sikerrel. Volt, amelyik odaszólogatós volt, akadt vicces is, de volt, ami bizony kellemetlenül sült el. A márkák folytatták az egymással való kommunikációt Twitteren és Facebokon, hogy így egymás
közönségét is elnyerjék egy-egy pillanatra. Korábban ez a taktika számított a legkreatívabbnak, ha ki akart valaki tűnni, de mára már annyira megszokottá vált, hogy nem igazán váltak érdekessé a közönség számára.

PRO TIP
Mindig maradjunk hűek a márkaszemélyiségünkhöz. Ha egy adott hozzászólás vagy egy akcióhoz való csatlakozás nem illik a márkánkhoz, akkor inkább maradjunk ki belőle.

7. Egyre inkább a halftime show-ra szűkül a márkák jelenléte. A Nielsen adatai szerint a félidei műsor nézettsége meghaladta a játékét - immáron a második alkalommal. Az Intel és a Tiffany & Co. ezért inkább a halftime show-ra fókuszált, mint magára az
egész játékidőre.

PRO TIP | Ha beazonosítjuk a nagy események számunkra legfontosabb pillanatait,
pontosabban és fókuszáltabban ragadhatjuk meg a közönségünk figyelmét.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2022-ről 2023-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2022-hez képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2022-hez képest

Körülbelül a 2022-es szinten marad

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2022-hez képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2022-hez képest

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!