mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Ménesi Zsolt
Ménesi Zsolt
Akció-NXS Reklámügynökség Kft. (AKCIÓ 360)
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Tovább növekszik a microstock fotók piaca
2017-02-28 09:18 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A szakértők azt jósolják, hogy 2020-ig 4 milliárd dollárra fog növekedni a teljes állókép iparág, aminek egyik fő katalizátora a microstock oldalak elterjedése.

A microstock fotógráfia úttörője Bruce Livingstone volt, aki megalkotta az iStockphoto nevű oldalt, amely nagyon gyorsan iparági jelenséggé nőtte ki magát. Ezt követően jött létre a többi, - ma már nagy piaci szereplő - mint a Shutterstock, a Fotolia vagy éppen a Dreamstine. 2006 februárjában a Gettyimages úgy lépett be a piacra, hogy 50 millió dollártért felvásárolta Livingstone-tól az iStockphotot. Az elmúlt években egy másik akvizíció is történt, ugyanis az Adobe 2014-ben 800 millió dollárért megvásárolta az orosz tulajdonban lévő Fotolia nevű microstock oldalt. A stockfotózás egy viszonylag új ága a fotózásnak. A stockfotósok különböző témákban, mint például üzlet, irodai munka - készítenek ábrákat, amiket marketingesek, szerkesztők, grafikusok, reklámügynökségek, webdizájnerek töltenek le a világ minden tájáról.

A microstock fotózás a stockfotózás egyik alfaja, ami az eredeti stockfotó oldalak működési mechanizmusától eltérően, jóval olcsóbban értékesítési a feltöltött fényképeket. A microstock oldalak akár amatőr fotósoktól is befogadnak képeket. A legtöbb microstock oldal általában egy havi, fix pár száz dolláros összegért akár 100-200 kép letöltését is engedélyezi, ami azt jelenti, hogy körülbelül 50 centet kap a fotós egy képéért. De léteznek olyan microstock oldalak is, amik letöltéses alapon értékesítik a fotóikat 10-20 dollár cent értékben. Többféle árazási mechanizmus létezik a microstock oldalakon, ezért a képek ára akár eltérő is lehet az oldalaktól függően. Ezzel szemben a hagyományos stockfotó-oldalak többszáz, vagy akár többezer dollárt is elkérhetnek egy adott képért.

A microstock iparág 85%-át négy nagy képügynökség a Fotolia, a Dreamstine, az iStock és a Shutterstock uralja. A microstock fotók piaca folyamatosan növekszik. Ugyanis nem csak az egyes fotókönyvtárak növekednek, de a képek száma is. Körülbelül 1-2 millió képet töltenek fel havonta a különböző microstock ügynökségekhez. A teljes állókép piac 2020-ig éves szinten több, mint 7%-kal 4 milliárd dollárra fog növekedni a Technavio legfrissebb kimutatása szerint. Az állóképek piacának növekedéséhez az is hozzájárul, hogy a vizuális tartalmak használata növekszik a marketing- és a kommunikációs-stratégiában.

A Technavio kutatása négy fő tényezőt állapított meg, amik elősegíthetik az állóképek piacának növekedését. Az egyik az elköteleződés növelése a különböző vizuális kommunikációs tartalmakon keresztül, ugyanis ezek a tartalmak segítenek a márkáknak, hogy erősebb kötődést alakítsanak ki a fogyasztóikkal. A következő az új üzleti modell továbbfejlesztése, amely a növekvő kereslet hatására további korszerűsítést igényel a kereskedők részéről. A különböző online felületekkel való stratégiai együttműködések is elősegíthetik a piaci növekedést. A Facebook és a Shutterstock például nem rég jelentettek be egy megállapodást, miszerint a Facebook-hirdetőknek hozzáférésük lesz 25 millió Shutterstock fotóhoz. Ezek mellett a microstock fotóoldalak számának a növekedése is hozzájárul az iparág növekedéséhez.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!