mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Pakots Zsolt
Pakots Zsolt
Advenio Zrt., HírTV Zrt., Lánchíd Rádió Kft.
vezérigazgató, gyártási igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A házibuli után a mozizás a magyarok kedvenc időtöltése
2017-03-20 14:33 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Húsz éve nyitotta meg első moziját a Cinema City Magyarországon a Miniszter félrelép című film bemutatójával.

A jubileum kapcsán készült országosan reprezentatív kutatás az egyes korosztályok mozis szokásait térképezte fel. Kiderült, hogy életkortól függetlenül a vendégvárás után a moziba járás a legkedveltebb szabadidős program. A huszonévesek valósággal falják a filmeket, ők azok, akik ugyanolyan gyakorisággal mennek hétköznap, mint hétvégén moziba. A magyarok a teremben ülve a legzavaróbbnak a széktámla rugdosását tartják. A megkérdezettek 42%-a, vagyis 10-ből 4 magyar már csókolózott a termek félhomályában.

Az Y és Z generáció tagjai a mozi nagy rajongói

Az országosan reprezentatív kutatás rámutat, hogy az otthoni vendéglátás után a mozizás a leggyakoribb szabadidős program. Jellemzően a 16-24 év közöttiek mennek a legszívesebben moziba, felük számára ez a legkedveltebb kikapcsolódás. A 16-29 évesek számára mindennapos a mozizás, amiről spontán döntenek attól függően, hogy melyik mozi van hozzájuk legközelebb. Szintén az Y és Z generáció képviselői a legrugalmasabbak a vetítés időpontját tekintve, hétfőtől vasárnapig bármikor szóba jöhet a mozizás. A megkérdezettek 60%-a rendszeresen, de legalább félévente jár moziba. Leggyakrabban, legalább 3 havonta a 16 és 24 év közötti korosztály látogat el filmbemutatókra. A tízen-huszonéveseknek azonban még ennyi sem elég, 75%-uk még többet járna moziba, ha tehetné, a munka vagy tanulás mellett. Ezzel e korosztály jócskán felülmúlja a megkérdezettek 61%-os átlagát. Szintén ők azok, akik sokkal inkább nyitottak a különleges moziélményekre, mint az IMAX vagy a 4DX és a VIP mozitermek. 37%-uk az alapján választ mozit, hogy hol lehet online megvásárolni a jegyet a tervezett vetítésre. 58%-uknak pedig az is nagyon fontos, hogy gyalog, vagy tömegközlekedéssel könnyen meg lehessen közelíteni a helyszínt.

A tervezők

A 30-49 évesek számára a mozizás egy már jó előre eltervezett program, különleges alkalom, ami főként a gyermekek miatt, komolyabb előkészületet igényel. A megkérdezettek 10-ből 7 alkalommal akár már napokkal előtte eldöntik, hogy moziba mennek. Ezt az sem befolyásolja, ha éppen azon a héten mutatnak be a mozik egy régóta várt filmet, a 30 és 49 éves korosztály 88%-a inkább vár pár napot, akár hetet a premiert követően, hogy könnyebben vásárolhasson a jobb helyekre jegyet. A megkérdezettek 78%-a számára a mozizás egy különleges alkalom, jellemzően hétvégi program. Ebben a korosztályban a legmagasabb a hétvégi mozizás aránya, átlagosan 60%.

50 év fölött halmozzuk az élvezeteket

Az 50 év felettiek esetében már más kulturális időtöltés, így a színház és a koncert is szóba jön a mozizás mellett, ha szabadidős programról van szó. Számukra kiemelten fontos a kényelem is, 56%-uk a komfortosabb moziszékeket részesíti előnyben. A legtöbb csók és a legtöbb első csók is az ő korosztályuk, az 50-69 éves korcsoport körében csattant el moziban.

Felirattal, eredeti nyelven vagy szinkronnal? - az örök kérdés

A megkérdezettek többsége, vagyis az átlag magyar mozizó közönség, továbbra is ragaszkodik a szinkronizált alkotásokhoz, 78%-uk szerint ideális esetben a vetített film nyelve a magyar. A válaszadók 17%-a a színészek eredeti hangjával, de magyar felirattal tekintené meg és csak 5% preferálja eredeti nyelven, felirat nélkül a filmet. Az adatok a másfél évvel ezelőtti kutatáshoz képest annyiban változtak a reprezentatív mintában, hogy a 16 és 29 évesek körében már csak 59% favorizálja a szinkronos filmeket, míg az 50-59 éves korosztály 89%-a továbbra is magyar hanggal kívánja élvezni a vetítéseket, ezzel alakítva ki a 2015-ös kutatással azonos 78%-os átlag szinkronpreferenciát.

Korosztálytól függetlenül

A kutatás arra is kitért, mik zavarják leginkább a közönséget. A legzavaróbbnak a széktámla rugdosását tartják, a megkérdezettek 73%-át rendkívül bosszantja ez. Ezt követi a hangos beszélgetés vagy folyamatos film alatti suttogás, illetve a közelben ülő gyermek hangoskodása, nyűgössége. Ez utóbbival a családosok egyébként sokkal toleránsabban viseltetnek, a fiatalabbakhoz képest.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!