mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Pakots Zsolt
Pakots Zsolt
Advenio Zrt., HírTV Zrt., Lánchíd Rádió Kft.
vezérigazgató, gyártási igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Az ipari számítógépek 40%-át érte támadás tavaly a második félévben
2017-03-31 18:24 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A Kaspersky Lab "2016. II. félévi Fenyegetettségi Index az Ipari Automata Rendszerekben" című jelentése szerint tavaly a technológiai szektor nagyvállalati számítógépeinek 40%-át érte kibertámadás.

A megtámadott számítógépek százalékos aránya a júliusi 17%-ról decemberre már 24%-ra nőtt. A támadások TOP 3 forrása: az internet, mobil adattároló készülékek, valamint rosszindulatú e-mailek és beágyazott forráskódok.

Mivel az ipari vállalatok technológiája és a hálózati rendszere egyre nagyobb mértékben integrált, ezért egyre több kiberbűnöző tekint rájuk potenciális célpontként. A hálózati vagy szoftveres rések kihasználásával a támadók képesek ellopni a gyártási folyamattal kapcsolatos információkat vagy akár megsemmisíteni a gyártási műveleteket, ami technológiai katasztrófához vezethet.

A Kasperksy Lab annak érdekében, hogy kiderítse, mennyire elterjedt problémáról van szó, a cég ICS CERT szakembereinek közreműködésével végeztek el célzott kutatásokat.

Az eredmények azt mutatják, hogy tavaly a második félévben a kártékony-program letöltést és a hozzáférést adathalász weboldalakhoz a vizsgált számítógépek 22%-án blokkolták, ami azt jelenti, hogy majdnem minden ötödik készülék legalább egyszer találkozott fertőzött forrással.

A mérnökök és az üzemeltetők asztali számítógépeinek, amelyek közvetlenül az ICS (Industrial Control System) rendszerében dolgoznak, általában nincs közvetlen internet-elérésük a technológiai hálózatok korlátai miatt. Vannak azonban más felhasználók, akiknek egyidejű hozzáférésük van az ICS-hez és az internethez. A Kaspersky Lab kutatása szerint ezek a számítógépek - feltehetően rendszer-adminisztrátorok, hálózati rendszergazdák, ipari automatizálási rendszerek fejlesztői és integrátorai valamint alvállalkozók - szabadon csatlakoznak az internetre, mivel nem kötődnek csak egyetlenegy ipari hálózathoz.

Ugyanakkor az internet nem az egyetlen dolog, ami veszélyezteti a számítógépes biztonságot az ICS rendszerekben. A kutatás időszakában a vizsgált számítógépek 10,9%-a jelzett kártékony programot, amint egy mobil adattároló eszközt csatlakoztattak.

Az ipari számítógépek 8,1%-a blokkolt már e-mailen keresztül érkező rosszindulatú programot. A legtöbb esetben a támadók adathalász e-maileket használnak, hogy eltereljék a felhasználó figyelmét, és a leggyakrabban olyan dokumentumnak álcázzák a rosszindulatú fájlokat, mint például MS Office- vagy PDF-fájlok. A különböző technikák alkalmazásával a bűnözők gondoskodnak arról, hogy az emberek mindenképp letöltsék a kártékony programot az ipari szervezetek számítógépeire.

A Kaspersky Lab kutatásai szerint a kártékony programok világszerte komoly veszélyt jelentenek az ipari vállalatok számára, hiszen teljesen megbéníthatják a hálózat feletti kontrollt vagy felhasználhatóak célzott támadásokra, mert a hálózatban rejlő funkciók rengeteg lehetőséget adnak a kiberbűnözőknek is.

"Elemzésünk azt mutatja, hogy a vak hit az internettől izolált hálózati technológiák felé manapság már elavult. A kritikus infrastruktúrák elleni támadások számának növekedése azt jelzi, hogy az ICS hálózatokat megfelelően kell védeni mind a belülről - mind a kívülről érkező rosszindulatú programoktól. Azt is fontos megjegyezni, hogy megfigyeléseink szerint a támadások szinte mindig a leggyengébb láncszemnél kezdőnek, ami nem más, mint az ember." - mondta Evgeny Goncharov, a Kaspersky Lab "Critical Infrastructure Defense" részleg vezetője.

A Kaspersky Lab "2016. II. félévi Fenyegetettségi Index az Ipari Automata Rendszerekben" című jelentés további főbb megállapításai a következők:
 
  • Minden negyedik célzott támadást, amelyet a Kaspersky Lab észlelt, ipari vállalatok ellen indították
  • 20.000 különböző kártékony-program mintát találtak az ipari automatizálási rendszerekben, amelyek kb. 2000 különböző malware-családhoz tartoznak
  • 75 biztonsági rést detektált a Kaspersky Lab 2016-ban, amelyek közül 58 a kritikus sebezhetőség maximumát érte el
  • A TOP 3 ország, ahol ipari számítógépek elleni támadást regisztráltak: Vietnam (66%), Algéria (65%), és Marokkó (60%)Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!