mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Dr. Erdei Tamás
Dr. Erdei Tamás
Metropol
főszerkesztő


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Több milliós veszteség egy kibertámadás során
2017-04-07 12:38 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A pénzügyi vállalkozások akár 300 milliós veszteséggel is szembesülhetnek egy kibertámadás során.

A pénzügyi szektort érintő kibertámadásokhoz kapcsolódó költségek folyamatosan növekednek, ahogy egyre kifinomultabb fenyegetésekkel kell szembesülniük a szervezeteknek. A Kaspersky Lab és a B2B International kutatóintézet közös új kutatásának célja feltárni a pénzügyi cégeket érintő támadások mértékét és hatását. A kutatás szerint egy vállalat átlagosan 300 millió forint (926.000$) veszteséggel számolhat.

A megdöbbentő adat a "Pénzügyi Intézetek Biztonsági Kockázatai 2016" című jelentés részeként derült ki, amelyben a szakemberek összegezték a legfontosabb biztonsági kihívásokat és annak költségeit, amelyekkel a bankok és a pénzügyi szervezetek szembesülhettek világszerte tavaly. A pénzügyi szervezetek elleni rohamok legnagyobb kárait a POS (point-of-sale) rendszerek elleni támadások okozták, átlagosan 600 millió forint (2.086.000$) hiányt okozva. A második legnagyobb veszteséget a mobil eszközök elleni támadások okozták (1.641.000$ - kb. 470 millió forint), majd ezt követi a célzott támadások következtében fellépő károsodások (1.305.000$ - kb. 370 millió forint).

A megfeleltetés a legfontosabb mozgatórugója a bankok és pénzintézetek ipari beruházásának. Ugyanakkor a tanulmány megállapította, hogy a szervezetek 63%-a úgy véli, hogy ez nem elegendő a biztonsághoz. Minél bonyolultabb egy vállalkozás infrastruktúrája, annál nagyobb a jelentősége az informatikai biztonságnak. Például egy pénzügyi vállalkozás VDI-ket (Virtual Desktop Infrastructure - Virtuális Asztali Infrastruktúra) használ és mintegy 10.000 végfelhasználói készüléket kezel, amelynek a fele okostelefon és/vagy tablet.

Az elégtelen szakértelem, a helytelen felsővezetői utasítások és az üzleti terjeszkedés is a leggyakoribb okai a költségvetés növekedésének. Alapvetően elkerülhetetlen a befektetés a biztonsági részlegekbe, ezt támasztja alá a Kaspersky Lab felmérése is: a megkérdezett cégek 83%-a egyértelmű növekedést vár az informatikai biztonság költségvetésében.

"Tekintettel a jelentős pénzügyi veszteségekre, amelyet a kibertámadások okoznak, nem meglepő, hogy a pénzügyi szervezetek a biztonsági kiadások növelésére törekszenek. Hisszük, hogy a sikeres biztonsági stratégiák alapja a sokféle megközelítés egyensúlya, amely nemcsak a kiadások növelésének teljesítéséről szól, hanem például a védelem és a tudatosság növeléséről is a célzott támadások esetében." - fejtette ki Veniamin Levtsov, a Kaspersky Lab "Enterprise Business" részleg alelnöke.

A tanulmány azt mutatja, hogy a pénzügyi vállalkozások 73%-a az informatikai biztonság kihívásaira megoldásként a gyakori biztonsági ellenőrzéseket és a kártékony-program kereső szolgáltatásokat tekinti. Ugyanakkor érdekes, hogy a pénzügyi szervezetek mindössze 53%-a tartja eredményes megoldásnak az informatikai biztonság kiszervezését alvállalkozók felé.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!