mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Szántó Gábor
Szántó Gábor
DDB Reklámügynökség
Head of Innovation and Digital


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Rossz szokás-e a szerencsejáték-függőség?
2017-05-01 11:40 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet friss internetes felmérése szerint sokan még mindig csak rossz szokásként tekintenek a szerencsejáték-függőségre.

Pedig ez az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség, az ebben szenvedők egyedül ritkán képesek kiutat találni. Nekik segítenek a Játék határokkal nevű függőség-ellenes program részeként létrehozott információs pontok, amelyek 7 magyar városban kezdik meg működésüket.

A nemzeti lottótársaság és a karitatív szervezet közös, 2012 óta működtetett Játék határokkal elnevezésű függőség-ellenes programja idén újabb fontos szolgáltatással bővítette tevékenységét. Hét városban (Budapest, Miskolc, Debrecen, Szolnok, Orosháza, Sopron, Kaposvár) alakítottak ki olyan információs pontokat, amelyek segítséget nyújthatnak az érintetteknek és a családtagoknak, rokonoknak egyaránt. Az információs pontok elsődleges célja, hogy tájékoztatást nyújtsanak azon intézményekről, szervezetekről, ellátó helyekről, melyek a probléma kezelésében kompetensek. Nem kezelés-ellátást biztosítanak, hanem a megfelelő helyre szeretnék közvetíteni az érdeklődőket; mindehhez egységesen kialakított sztenderd szerint nyújtanak szolgáltatásokat az Ökumenikus Segélyszervezet intézményrendszeréhez kapcsolódva.

A programban résztvevő partnerek budapesti sajtótájékoztatójukon beszámoltak legfrissebb kutatásuk részleteiről, a program eddigi tapasztalatairól, az információs pontok működéséről és jövőbeni terveikről.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta: Az öt évvel ezelőtt megkezdett együttműködést a folyamatos fejlődés és bővülés jellemzi. A Debrecenben pilotként indult Játék határokkal prevenciós és szemléletformáló program további települések iskoláiban is megjelent, melynek jelentősége, hogy olyan fiatalok ezreinek figyelmét hívta fel a szerencsejáték-függőségre, akik a legveszélyeztetettebb kórosztályba tartoznak.

Friss megállapításokat emelt ki egy közelmúltban lezajlott kutatásból Tordy Zsuzsanna, a Szerencsejáték Zrt. sajtófőnöke. 1000 főt kérdeztek meg online, és a válaszokból kiderült, hogy:
 
  • A szerencsejáték-függőséget közepesen súlyos problémának látják a magyarok
  • A válaszadók többsége (61%) jártasnak véli magát a szerencsejáték-függőség témájában.
  • Ugyanakkor, a hazai lakosság tájékozottságáról alkotott képet igencsak árnyalja az a tény, hogy a megkérdezettek majdnem fele még mindig inkább rossz szokásnak tartja ezt a függőséget, és nem komoly betegségnek.
  • Ha viszont a saját hozzátartozójuk válna függővé, a válaszadók elsöprő többsége, 87%-a igényelne szakértő segítségét.


De a segítség megtalálásához is segítség kell. Öt megkérdezettből négy válaszadó nem tudott említeni magától olyan személyt vagy szervezetet, ahova segítségért fordulhatna.

Tízből kilenc honfitársunk fontosnak tartja a témához kapcsolódó információs pontok felállítását.

"Egyértelművé vált a Szerencsejáték Zrt. számára, hogy tovább kell bővítenie a szenvedélybetegség elleni küzdelem eszköztárát. Közelebb kell vinni a segítséget az érintettekhez. Ezen az úton indulunk most el, amikor a partnerünkkel összefogva a Játék határokkal programot információs pontok létrehozásával egészítjük ki."- tette még hozzá a Szerencsejáték Zrt. sajtófőnöke.

Hozzátette: a vállalat év elején megszerzett felelős játékszervezői minősítése - csakúgy, mint a már korábban megszerzett hasonló nemzetközi elismerés - tovább ösztönzi a társaságot, hogy folytassa a játékfüggőség megelőzésére irányuló tevékenységét. Az Ökumenikus Segélyszervezettel közös program iskolai prevenciós részét az új tanévben is folytatják, emellett tervezik a játékfüggőséggel kapcsolatos információs portál, a maradjonjatek.hu megújítását is, valamint a témához kapcsolódó pályázatokkal és kampányokkal is jelentkeznek majd az év folyamán.

Az információs pontok előzményeiről és működéséről Figeczki Tamás szakmai vezető, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa számolt be. A szakember szerint bár a kóros játékszenvedély az addikciók körébe sorolható, azonban ma Magyarországon a függőség alatt még mindig elsősorban az alkohol- és drogfüggőséget értik. Míg az utóbbi problémák kezelésére egy szélesebb intézményrendszer épült fel, addig a szerencsejáték-függők számára csak nehezen érhető el speciális terápia. A Játék határokkal program a prevencióra és az érzékenyítésre helyezi a hangsúlyt, elsősorban az iskolás fiatalok bevonásával.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!