mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Szántó Gábor
Szántó Gábor
DDB Reklámügynökség
Head of Innovation and Digital


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Zseblámpa alkalmazásba rejtett trójai programot fedezett fel ez ESET
2017-05-01 19:30 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Az Android felhasználók nemrég egy új típusú mobil banki kártevővel találkozhattak a Google Play alkalmazásai között.

A kártevő elemlámpa alkalmazásnak álcázta magát és más trójai banki vírusoktól eltérően képes volt a funkcióit dinamikusan változtatni, így az összes Android készüléktípusra veszélyt jelentett. Az ESET által detektált Trojan.Android/Charger.B nevű kártevő március 30-án jelent meg a Google Playen, és azóta 5 000 gyanútlan felhasználó töltötte le a készülékére. Az ESET figyelmeztetésére április 10-én eltávolították a kártevő alkalmazást a Play Store alkalmazásai közül.

Az ígért világítási funkción túl a távolról vezérelt trójai számos egyéb funkcióval is rendelkezett és különböző módokon próbálta megszerezni a felhasználók banki azonosítóit. Dinamikus működésének köszönhetően a Trojan.Android/Charger.B könnyedén hozzáfért a készülékeken található különféle alkalmazásokhoz és a hozzájuk tartozó HTML-kódok segítségével hamis felugróablakokat jelenített meg az eszközök képernyőjén.

A kártevő képességei között szerepelt például, hogy jogszerű alkalmazások felugró ablakait utánozta, lezárta az eszközök képernyőjét, ezzel leplezve a háttérben folytatott adatlopásokat, valamint képes volt visszatartani SMS üzeneteket, helyettük pedig hamis értesítéseket küldött a kétfaktoros hitelesítés kijátszásának érdekében.

Hogyan működik pontosan?

A telepítést követően a kártevő az adminisztrátori jogokhoz kér hozzáférést, amit az Android 6.0, vagy annál újabb verziójú készülékek felhasználóinak manuálisan kell engedélyezniük. Ezt követően az alkalmazás elrejti az ikonját az eszközön és csak widgetként jelenik meg.

Az alkalmazás futtatásával a trójai program továbbítja az eszköz adatait a támadók szerverére, és emellett még egy fényképet is csatol a felhasználóról, az előlapi kamerát használva. Amennyiben az eszközadatok Oroszországból, Ukrajnából vagy Belorussziából származnak, a kártevő automatikusan felfüggeszt minden addigi tevékenyégét az eszközön. A támadók feltehetőleg ezzel a hazai lelepleződést próbálták elkerülni.

A kártevő a mobileszközökre letöltött különféle alkalmazáskat veszi célba (például: Commbank, NAB, Westpac Mobile Banking, Facebook, WhatsApp, Instagram, Google Play), és HTML kódok segítségével fér hozzájuk azok elindításakor, majd egy hamis felugró adathalász ablakban kéri a felhasználót a hitelkártya adatainak, illetve banki azonosítójának megadására. A belépési azonosítók ezután a támadók szerverére továbbítódnak.

Az eszköz blokkolásakor a támadók egy hamis frissítési ablakkal zárolják a képernyőt, ezáltal elfedik a háttérben folytatott bankszámla tranzakciókat, és egyúttal azt is megakadályozzák, hogy a felhasználó beavatkozzon a folyamatba.

Az ESET kutatása szerint ez az applikáció az Android/Charger egy módosított verziója, amelyet még 2017 januárjában fedeztek fel. A korábbi verziótól eltérően a Trojan.Android/Charger.B már nem képernyőzáras zsarolásokkal próbálkozik, hanem a banki adatok megszerzésével fér hozzá a bankszámlákhoz. Ritka fejlődési jelenség az Android kártevők történetében.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!