mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Sályi Réka
Geometry Global ügynökségi cégcsoport
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Bírság az NMHH-tól
2017-05-04 12:50 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Bírságot kapott az internetes áfa-csökkentéssel egyidejűleg jogsértő módon díjat emelő szolgáltató.

Mint ismert, az internet-hozzáférési szolgáltatást terhelő áfa mértéke 2017. január 1-jétől a korábbi 27%-ról 18%-ra csökkent. A hivatal felügyeleti eljárást folyatott le egy bejelentés alapján, amelyben megállapította, hogy a Kapulan Távközlési Kft. 2017. január 1-jével ugyan csökkentette az általa kiállított számlákban a kiszámlázott áfa mértékét 18%-ra, de ezzel egy időben meg is emelte a szolgáltatás nettó havi díját, mégpedig éppen olyan mértékben, hogy az előfizetőknek kiállított számlákban január 1-jétől pontosan ugyanaz a bruttó összeg szerepelt, mint 2016 decemberében.

A szolgáltató nyilatkozata szerint nem történt szerződésmódosítás az egyidejű áfa-csökkentés és a nettó havi díjak megemelése miatt, mivel a bruttó havidíjak változatlanok maradtak.

Ezzel szemben a hatóság megállapította, hogy a szolgáltató módosította az előfizetői szerződéseket, mert a szolgáltatás igénybevételeinek feltételeit (vagyis a jogviszony tartalmát) egyoldalúan változtatta meg azzal, hogy az internet szolgáltatás nettó havidíját és annak áfa mértékét módosította.

A hatóság megállapította, hogy a szolgáltató nettó havidíj emelése abban az esetben is szerződésmódosításnak minősül, ha a változatlan bruttó díjak mellett - szövegszerűen - az előfizetői szerződések nem változtak meg. A szolgáltató ugyanis ezzel a szerződés lényeges feltételeit - az árakat - egyoldalúan módosította. Ezek alapján a szolgáltatónak teljesítenie kellett volna az elektronikus hírközlésre vonatkozó jogszabályokban előírt azon kötelezettségeit, amelyek a szerződések módosításáról szólnak - különösen az előfizetők értesítése és az előfizetőknek biztosított jogok tekintetében.

A szerződésmódosításról szóló jogszabályok megsértése miatt a hatóság az elektronikus hírközlésről szóló törvényben rögzített jogkövetkezményeket alkalmazta, és határozatában a Kapulan Távközlési Kft.-re 300 ezer Ft bírságot rótt ki, valamint kötelezte, hogy a jövőben az előfizetői szerződéseit a jogszabályoknak megfelelően módosítsa. A határozat még nem jogerős.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!