mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Sályi Réka
Geometry Global ügynökségi cégcsoport
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Címenként alig több mint kétezer példány fogy a könyvekből idehaza
2017-05-08 11:24 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A technológiaváltás teheti sikeresebbé a hazai könyvnyomtatást.

Biztató jövő előtt áll a könyvszakma világszerte. A legfrissebb előrejelzések szerint 2019-ben a digitális eljárással előállított könyvek esetében a nyomatszám túlszárnyalja a 160 millió oldalt Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban.

Számos európai, amerikai kiadóra jellemző, hogy nagy példányszámokban állíttatják elő a színes kiadványaikat, köztük a gyermek könyveket, tankönyveket, illetve szakkönyveket. Alapvetően ofszet nyomdákat bíznak meg a gyártással, mert azok magas példányszám mellett viszonylag alacsony költséggel készítik el a köteteket. Ugyanakkor az a tapasztalat, hogy a könyvek gyorsan avulnak és emiatt sok példány eladatlan marad, ami komoly fejtörést okoz a kiadóknak, hiszen a felesleges készletek is jelentős költségekkel emésztenek fel, ami csökkenti a cégek eredményességét.

A nagy nemzetközi kiadók ezért is kezdtek el gondolkozni a digitális átállásban, mert ezzel a megoldással a kiadványok rövid átfutási idő alatt (48 - 72 óra) legyárthatóak lokálisan is. Nem kell a központilag kinyomtatott könyveket világszerte kiszállítani, és ezzel jelentős raktározási, illetve szállítási költségekbe verni magukat. A gyors digitális nyomtatás révén jelentősen faraghatnak a kiadásaikon.

Magyarország a digitális áttörés előtt

Az inkjet technológiás digitális nyomtatásban élen járó Xerox is számol a nemzetközi trendekkel - a hazai piacon is. A KSH statisztikái alapján bár a magyar könyvpiacon folyamatosan több könyvet adnak ki, viszont a példányszámok csökkenek. Míg 2000-ben összesen 9.592 cím mellett közel 37 millió kötet látott napvilágot, addig 2015-ben 12.953 címmel találkozhattak az olvasók a boltokban, de ezekből összesen már csak 29 millió darabot gyártottak. Szemléletes adat, hogy az egy címre jutó példányszám 3.856-ról, 2230-ra csökkent, ami 33 százalékos visszaesést mutat az elmúlt évtized alatt. Ennek megfelelően a nyomdák számára az egyik opció a gazdaságos működésre az, ha fejlesztik a technológiájukat és az inkjet nyomtatást is beemelik a szolgáltatásaik közé. Ennek köszönhetően ugyanis rövid határidővel, a kis példányszámú könyvek elkészítését is vállalhatják. Ezzel egy új piac is megnyílna a vállalkozások előtt, amely idehaza még bőven tartogat terjeszkedési lehetőségeket.

Az inkjet technológia nem csupán a könyvnyomtatás terén kínál üzleti előnyöket. A magazinok, transzpromo nyomtatványok készítésében is bővítheti a nyomdák termelékenységét, szolgáltatási palettáját. A technológia másik nagy előnye, hogy könnyen elsajátítható a kezelése, és egyszerű a működtetése. Továbbá olyan professzionális automatizálási, és az operátorok munkáját segítő szoftverekkel rendelkeznek a Xerox inkjet berendezései, amelyekkel maximalizálható a gépek rendelkezésre állása.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!