mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Dr. Erdei Tamás
Dr. Erdei Tamás
Metropol
főszerkesztő


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A WannaCry zsarolóvírus támadásról
2017-05-16 19:56 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Május 12-én egy hatalmas zsarolóprogram támadás indult több szervezet ellen világszerte.

A Kaspersky Lab kutatói elemezték az adatokat és megerősítik, hogy a vállalat védelmi rendszerei legalább 45.000 fertőzést észleltek összesen 74 országban, többségüket Oroszországban.

A zsarolóprogram a Microsoft sebezhetőségét (Microsoft Security Bulletin MS17-010) kihasználva fertőzte meg az áldozatokat. Az exploit ("Eternal Blue"), amelyet használtak a támadás során eredetileg a Shadowbrokers csoport használt április 14-én.

Miután a támadók bejutottak a rendszerbe, telepítettek egy rootkitet, amely lehetővé teszi számukra a szoftver letöltését az adatok titkosításához. Ezután a rosszindulatú program titkosította a fájlokat. A követelmény 300-600 dollár értékű bitcoin valuta, majd fokozatosan nőtt az idő elteltével.

A Kaspersky Lab szakértői jelenleg próbálják meghatározni, hogy lehetséges-e a támadásban rögzített adatok visszafejtése - annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb megírják a dekódoló programokat.

"A kórházak elleni internetes támadás hírei rávilágítanak arra, hogy a kibertámadók egyre kreatívabbá és professzionálisabbá válnak, és felhívja a figyelmet arra az általunk már jelzett problémára, miszerint a számítógépes bűnözők a magánfelhasználók elleni támadásokat felhasználják a vállalkozások ellen irányuló támadásokra." - nyilatkozta David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági szakértője.

Május 15-én a Kaspersky Lab további 500 új támadás-kísérletet észlelt ügyfelei körében. A tegnapi nap folyamán Neel Mehta, a Google egyik kutatója hasonlóságot vélt felfedezni a WannaCry programsorában a 2015-ben a Lazarus csoport által használt kódjával. A Lazarus csoportot teszik felelőssé többek között a Sony elleni támadásért, valamint a bangladesi központi bank elleni 23 milliárd forint (81 millió dollár) összértékű rablásért.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!