mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Soós Gergely
Soós Gergely
neo
alapító-ügyvezető


szakmai partnereink:























kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Dr. Magyari Endre-díj ebben az évben is
2017-05-18 18:45 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Bölcskei Imre és Bugyi József kapta az idei Dr. Magyari Endre-díjat.

A hírközlési szabályozást egykor új alapokra helyező Bölcskei Imre, illetve a többek között az első Nemzeti Frekvenciafelosztási Táblázat elvi kidolgozójaként érdemeket szerző Bugyi József kapta meg idén a Dr. Magyari Endre-díjat. A kitüntetést - amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke alapított - harmadik alkalommal adták át a győri Széchenyi István Egyetemen.

A távközlési világnap alkalmából a győri Széchenyi István Egyetemen szervezett szakmai szimpóziumon hirdették ki a Dr. Magyari Endre-díjjal idén kitüntetettek neveit. Az NMHH elnöke, Dr. Karas Monika által 2014-ben alapított emlékérmeket Aranyosné Dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója adta át Bölcskei Imrének és Bugyi Józsefnek a hírközlési piac fejlődéséért folytatott több évtizeden át végzett kiemelkedő munkájuk és életművük elismeréséül.

"Magyari Endre neve összeforrt többek között az országos rádióhálózat megtervezésével, a lakihegyi, valamint a székesfehérvári rövidhullámú adó irányításával és a budapesti stúdió megvalósításával. Azoknak a szakembereknek, akiket most díjazunk, a neve szintén összeforrt jelentős hírközlési eseményekkel és fejlesztésekkel, mindennapi munkájuk során sokat tettek és tesznek azért, hogy biztosítsák az ágazat kiegyensúlyozott jövőjét. Az ő munkájuk jelentőségéhez kétség sem fér, és biztos vagyok abban, hogy a jövő generációjának is hatalmas szerepe lesz a távközlés formálásában" - méltatta a díjazottakat köszöntőjében Aranyosné Dr. Börcs Janka.

Bölcskei Imre villamosmérnöki szakmai pályájának kezdete egyet jelentett a Postával, ahol a Budapesti Távbeszélő Igazgatóságon helyezkedett el 1967-ben. Nevéhez köthető az Ericsson AR központok telepítése, amelynek főszerelés-vezetője volt. 1976-tól munkáját a Magyar Posta Központjában mint fejlesztési ügyosztályvezető folytatta, ahol a távközlő-berendezéseket fejlesztette, és a Posta Kísérleti Intézetét irányította, majd a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériumban dolgozott 1989-től, ahol előbb főosztályvezető-helyettes, majd távközlési főosztályvezető volt. 1992-től 2000-ig helyettes államtitkárként irányította a hírközlés területét. A teljes hírközlési szabályozást új alapokra helyezte, megalkotva az ágazati törvényeket és végrehajtási jogszabályokat. Nevéhez kötődik a privatizációk előkészítése, a koncessziós szerződések megkötése, valamint az ágazat felkészítése az uniós csatlakozásra. 2010-ig a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács tagja volt, és ellátta a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács elnöki tisztségét is. 2008 óta nyugdíjasként ugyan, de továbbra is fáradhatatlanul részt vesz szakmai szervezetek munkájában.

Bugyi József több mint 40 éve dolgozik a frekvenciagazdálkodás területén, amelyen rendkívül sokrétű munkát végez. Foglalkozik a földfelszíni mozgószolgálatok hullámterjedési módszereivel, hálózatok tervezésével, a nemzetközi frekvenciakoordináció számításaival és eljárásaival, valamint a frekvenciadíjak elvi és gyakorlati kidolgozásával. Évtizedek óta meghatározó szerepe van a mobilrendszerek sávfelosztási és -felhasználási szabályozásában és ezek nemzetközi koordinációs eljárásának kidolgozásában. Elévülhetetlen érdemei vannak a 80, a 160, a 410-430 és a 450-470 MHz-es sávok átrendezésében, a TETRA és a GSM-R sávok kialakításában, valamint a közcélú mobilsávok felosztásában. Egyik elvi kidolgozója volt az első Nemzeti Frekvenciafelosztási Táblázatnak és a Frekvenciasávok felhasználási feltételeinek, valamint az új elvekre épülő és az új rádiótávközlési rendszerekre is kiterjesztett frekvenciadíj-rendeletnek. Az NMHH munkatársaként több mint 20 éve aktív, tevékeny és szakmailag elismert résztvevője az ITU és a CEPT nemzetközi munkacsoportjainak.

A győri hírközlési szimpóziumon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakértői közül előadást tartott Bartolits István, Kissné Dr. Akli Mária és Putz József is, olyan témákban, mint az átalakuló műsorterjesztés, a frekvenciák szerepe a földfelszíni televíziózásban, illetve a kábeltelevíziós műsortovábbítás jövője. A rendezvényen felszólaltak az iparág szakmai képviselői, megismerhetők voltak a legújabb kutatási, fejlesztési tevékenységek, a résztvevők pedig megismerkedhettek a legújabb technológiák, trendek, a digitális hozadékok aktuális felhasználási lehetőségeivel.

A DR. MAGYARI ENDRE-DÍJ EDDIGI KITÜNTETETTJEI:
 
  • 2015 - Bartolits István, Fiala Károly
  • 2016 - Győrbíró László, Somogyi András


A NÉVADÓRÓL - MAGYARI ENDRE (1900-1968), A HAZAI RÁDIÓZÁS EGYIK ELINDÍTÓJA

Gépészmérnöki oklevelét a budapesti Műegyetemen szerezte meg, majd a Posta Kísérleti Állomáson helyezkedett el, ahol elsőként tervezett nagy teljesítményű rádiótelefon-adót. Tervei alapján valósult meg az 1 kW-os csepeli adóállomás. 1923-ban üzembe helyezte a Posta által vásárolt 250 W-os Huth adókat. Hamarosan a Gyáli úti épületből folytatódtak a kísérleti adások, ahol a "kísérleti stúdió" a híres bútorszállító kocsi volt. Nevéhez fűződik a hazai műsorsugárzás megindítása. Rendkívül gazdag irodalmi működését sok könyv és cikk mutatja. Az 1940-es évek közepén javaslatára a "gyengeáramú elektrotechnika" szót helyesbítették a lényeget jobban kifejező "híradástechnikára", illetve "távközléstechnikára".



Kapcsolódó cikkek:

További hírek:




Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!