mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Hauk Zoltán
Hauk Zoltán
HEROE
elnök


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Bejelentették a Lux-díjra jelöltek listáját
2017-07-07 12:03 [MTI + Mediainfo.hu]

A Lux-díj válogatótestülete Karlovy Vary-i Filmfesztiválon nyilvánosságra hozta a díjra esélyes tíz film címét.

A válogatásban szereplő, különböző zsánerű alkotások jól tükrözik, hogy milyen változások zajlanak jelenleg Európában és min mennek keresztül az európaiak. A tíz film reflektorfénybe állítja az európai filmművészet sokszínűségét, a társadalmi és kulturális értékek létrehozásának fontosságát - fogalmazott a Lux-díjat odaítélő Európai Parlament közleménye.

A jelöltek között van az olasz Jonas Carpignano A Ciambra című alkotása, a francia Robin Campillo BPM című műve, a Glory című bolgár-görög koprodukció, az izlandi-dán Nehéz szívvel (Heartstone), a belga-holland-bolgár King of the Belgians, a svéd-norvég-dán Számi vér, a spanyol Carla Simón Summer 1993 című munkája, a The Last Family a lengyel Jan P. Matuszynskitől, a The Other Side of Hope a finn Aki Kaurismäkitól és a Western című német-bolgár-osztrák koprodukció, Valeska Grisebach rendezése.

A válogatásból öt alkotást női rendezők jegyeznek, négy produkció - a Számi vér, a Summer 1993, a The Last Family és a Nehéz szívvel - pedig rendezőjük első játékfilmjeként készült el.

A Számi vér és a Nehéz szívvel című filmet áprilisban már láthatta Budapesten a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál közönsége. A Számi vér akkor elnyerte a fesztivál Hullámtörők-díját.

A Karlovy Vary-i Filmfesztiválon egyúttal bejelentették, hogy a tavalyi Lux-díj mezőny közönségdíjasa a német rendezőnő, Maren Ade Toni Erdmann című vígjátéka lett.

Minden évben tíz film kerül a hivatalos válogatásba, amelyből három juthat be a döntőbe. A döntős filmek közül az európai parlamenti képviselők választják ki a nyertest, míg a közönségdíjról online szavazás dönt.

A döntőbe került három filmet az unió összes hivatalos nyelvére feliratozzák, majd minden tagállamban bemutatják a Lux-filmnapok keretében. A 2017-es Lux-díjat november 15-én adják át Strasbourgban.

A Lux-díj tavalyi győztese a török Deniz Gamze Ergüven francia-német-török koprodukcióban készült filmdrámája, a Mustang volt.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!