mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Csermely Ákos
Csermely Ákos
Média Hungária konferenciairoda
vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Taroltak a kisjátékfilmek a Bujtor István Filmfesztiválon
2017-08-08 11:59 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Négy fődíj és két különdíj született a nyolcadik alkalommal megrendezett Bujtor István Filmfesztiválon a hétvégén.

Balatonszemesen, Bujtor szülőhelyén, a Latinovits Zoltán Művelődési Házban folyamatosan váltották egymást a nézők, akik összesen 38 versenyfilmet és két kiemelt fesztiválfilmet kísérhettek figyelemmel.

A filmfesztivál három kategóriája szándékosan tág kereteket biztosított az alkotóknak és a filmgyártó műhelyeknek. Bujtor István szellemisége, elsősorban a krimi és a humor, valamint testvére, Latinovits Zoltán emléke előtt is adózva a költészet által nyújtott érzelmi és értelmi kiindulópont volt az elsődleges a benevezett filmek esetében. A zsűri elnöke Lutter Imre médiaszakember, előadóművész volt, mellette Kiss László rendező, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke és Kalász József rendező, a Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) elnökségi tagja foglaltak helyet az ítészek sorában. A zsűri végül 4 főíjat osztott ki. Kisjátékfilm kategóriában Chilton Flóra Telefonok filmsorozatának Célkeresztben című rövidfilmjét méltatta elsőként a zsűri. Az Északi Támpont Közhasznú Egyesület és az Életrevaló Egyesület amatőr fiataljainak közreműködésével készült film egy iskolai osztályba új tanulóként érkező lány történetén keresztül, a mobiltelefonon tárolt érzékeny információkból fakadó veszélyekre kívánta felhívni a figyelmet, középpontban a közösségi média hatásaival és egy telefon révén elkövetett bűncselekménnyel. Ugyancsak fődíjban részesült Aracsi Norbert: Remember me/Emlékezz rám című, angol nyelven forgatott egyszereplős kisjátékfilmje, amelynek főszereplője a Kovács Molnár József színművész által megformált főhős, aki halott apjának hamvaival és a múlt kísértéseivel vág neki a végső búcsúnak. A film egyébként a közelmúltban a dublini Elevation Indie Film Awards-on is díjazott lett. Versfilm kategóriában Kató Hajnalka filmje lett a legjobb, amely Rakovszky Zsuzsa: Egyirányú utca című versét dolgozta fel etűd formájában, érzékletes képekkel, jól kigondolt dramaturgiával. Az animációs filmek között Helstáb Martin: Hurut című alkotása nyert, amely már a témájával is rendhagyó volt: a hurutos megbetegedés szenvedéseit mutatta meg rendkívül humoros és ironikus módon, az emberi test fázisainak groteszk ábrázolásával.

Különdíjat kapott Boros Ferenc és Horváth Zoltán: "a szendiszűcs" című két éven át fogatott dokumentumfilmjéért, valamint Réti Dániel, Reményik Sándor: Mindenki megy című versének filmes feldolgozásáért.

Balatonszemes Község Önkormányzata, a Latinovits Emlékmű Alapítvány, a és a Magyar Versmondók Egyesülete a rendezvénynek is otthont adó társszervező Latinovits Művelődési Házzal karöltve megemlékezett a balatonszemesi származású, Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer saját életművéről is, emellett a Bujtor Filmfesztivál adott helyet a Dark bet című kísérleti kriminek, amelynek díszvendége Goztola Krisztina színművész, a film női főszereplője volt, valamint Czigóth Sándor Őseink nyomában a Dél-Urál vidékén című ismeretterjesztő filmjének is. A vetített alkotásokról Lutter Imre beszélgetett a készítőkkel. A fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön melyik konferenciát várja a legjobban?

Marketing Summit (2019. szeptember 12-13.)

Internet Hungary (2019. október 1-2.)

Brand Festival (2019. október 18-19.)

Mindegyiket ugyanannyira várom

Egyiket sem várom

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!