mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Peresztegi Zoltán
Peresztegi Zoltán
Schibsted Classified Media
alelnök


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A 14. Rádióamatőr gyorstávírász világbajnoksága
2017-09-19 11:43 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Húsz ország részvételével másodszor mérték össze tudásukat a világ legjobb rádióamatőr gyorstávírászai Magyarországon.

Az ifjúsági korosztályban Molnár Léna három bronzérmet, Varró Tamás egy bronzérmet szerzett, a felnőttek között Provics Ferenc harmadik helyezést ért el. A versenyek hétvégén zajlottak a Magyar Rádióamatőr Szövetség (MRASZ) szervezésében, többek között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és Esztergom városának támogatásával.

Huszonkét év után hazánk másodszor rendezett gyorstávírász világbajnokságot; Siófok után ezúttal Esztergom adott otthont az eseménynek szeptember 8-10. között. A pénteki nyitóünnepségen Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója elmondta, a verseny jó alkalom arra, hogy a frekvenciák használatával kapcsolatos tudatosságra irányuljon a figyelem, hiszen azok korlátos állami vagyont jelentenek. Hozzátette, Magyarországon a hatóság évente 500-600 engedélyt ad ki rádióamatőrök részére, és az utóbbi öt évben harmincan tettek Morse-vizsgát. Felber Gyula, a MRASZ elnöke megemlékezett Samuel Morse-ről, a morzekód megalkotójáról, akinek nagyszerű alkotása egy speciális nyelv ismeretét adja használóinak. Romanek Etelka, a város polgármestere megköszönte a szervezőknek, hogy Esztergomot választották. Elmondta, számára a sportág különlegessége abban rejlik, hogy a kommunikáció az emberrel egyidős létszükséglet, az emberek közötti kapcsolat létformája.

A versenyt ifjúsági, felnőtt és senior korosztályban rendezték meg, négy női és öt férfi kategóriában. Molnár Léna három bronzérmet, Varró Tamás egy bronzérmet nyert a legfiatalabb korosztály versenyein, a felnőtteknél Provics Ferenc lett harmadik. A csapatversenyben - ahol az országok minden kategóriában legfeljebb három versenyzőt indíthatnak, de csak a két legjobb eredménye számít -, a negyedik helyen végzett a magyar csapat, a győztesek a fehéroroszok lettek.

A rádióamatőr sportágban három nagy szakág létezik: a gyorstávírász, a rádióforgalom és a rádiós tájékozódási futás szakág. A most is megrendezett gyorstávírász versenyen négy versenyszámban mérettetik meg magukat a résztvevők: karakterek vétele, karakterek adása, hívójelek vétele és rádióforgalmi-verseny gyakorlat. Az első két versenyszámban a cél csak betűs, csak számos vagy vegyes (betűk, számok és írásjelek) táviratok vétele és adása a lehető legkevesebb hibával, egyperces időintervallumokban. Az öt karakteres csoportokból álló sorok nem alkotnak értelmes szöveget, így a különböző anyanyelvű versenyzők egyenlő eséllyel indulnak. A hívójelvétel számban egymás után ötven hívójelet kap a versenyző, és ha egyet jól vett, akkor a következő gyorsabban jön, több pontért, hiba esetén azonban a sebesség csökken. A rádióforgalmi-verseny gyakorlatban a számítógép által generált hívójelekkel kell összeköttetéseket létrehozni kétszer tíz perc alatt. Ilyenkor egyszerre akár négy hívóállomás adása is hallható.

A morzekód használata alapvetően hagyományőrzés, hiszen manapság a beszédalapú átvitel mellett egyre inkább a különböző digitális üzemmódok használata a jellemző. Az összeköttetések klasszikus formáját mindazonáltal az 1837-ben feltalált, nemzetközileg egységes morzekód jelenti távíró üzemmódban, amely még nehéz vételi körülmények között is lehetővé teszi az összeköttetések megteremtését.További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!