mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Bánki Tamás
DrLinkedin
Alapító, Tulajdonos, Linkedin tréner


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Először adnak ki albán nyelvű napilapot Szerbiában
2017-10-02 11:32 [MTI + Mediainfo.hu]

Először jelenik meg albán nyelvű napilap Szerbiában, az újságot egyelőre ezer példányban fogják terjeszteni az ország déli, többségében albánok lakta részén - számolt be róla a BalkanInsight.com hírportál.

A Presheva Jone (A mi Presevónk) című újságot Presevo, Bujanovac, Medvedja és Vranje területén adja ki az azonos nevű hírportál, amelynek a tervei között szerepel, hogy a jövőben akár Koszovóban, valamint Macedónia albánok lakta részén, illetve azokban a nyugat-európai országokban is megjelenjen a lap, ahol jelentős albán diaszpóra él.

Presevo és Bujanovac a szerb-koszovói határ közelében található, a lakosság nagy része albán nemzetiségű, Medvedja is a határon található, ugyanakkor lakosságának csak 26 százaléka albán, míg Vranje lakosságát többségében szerbek alkotják, és az ott élőknek csak 0,02 százaléka vallotta magát albán nemzetiségűnek.

A Presheva Jone hírportált 2010-ben indították, és ez az egyetlen albán nyelvű internetes újság Szerbiában. A honlapon található leírás szerint az oldal független, és nem köthető egyetlen politikai párthoz vagy irányvonalhoz sem.

Az európai uniós tagságra törekvő Szerbiának a csatlakozási folyamat során össze kell hangolnia jogrendszerét az Európai Unióéval, így a kisebbségi jogok tiszteletben tartására és kiterjesztésére is nagy hangsúlyt kell fektetnie. Az albán kisebbség és Belgrád kapcsolata viszont kényes, mert a többségében albánok lakta Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, és a szerbek, valamint az albánok közötti bizalom azóta sem állt helyre.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!