mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Teljesen akadálymentesített moziélmény a Premier Kultcaféban
2017-11-02 16:53 [MTI + Mediainfo.hu]

A filmeket a vak és gyengénlátó közösség tagjai az audionarrációnak köszönhetően élvezhetik.

Teljesen akadálymentesített moziélményt kínál a vak, a gyengénlátó, illetve a hallás- és mozgássérült közösségek tagjainak a Premier Kultcaféban induló, öt filmet bemutató sorozat keretében a HARMAN International és az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület (AKKU).

Múlthét pénteken a Tiszta szívvel című filmet mutattak be, majd a következő hónapokban a Salamon király kalandjait, az Aurora borealist, a Lajkó - cigány az űrben című alkotást, végül a Testről és lélekről című filmet mutatják be - közölték a szervezetek az MTI-vel.

A filmeket a vak és gyengénlátó közösség tagjai az audionarrációnak köszönhetően élvezhetik. A speciális technika segítségével a látássérült emberek a film közben kiegészítő információkhoz jutnak: fülhallgatókon keresztül a film egyes elemeit leíró, kommentáló narrációt hallgathatnak.

Az AKKU a hallássérült emberek számára speciális feliratokat is készített, amelyek indokolt esetben jelölik az egyes megszólalók személyét, valamint a képen kívüli, dramaturgiailag fontos zörejeket és a zenei betéteket is, a vetítési helyszín sajátosságainak köszönhetően pedig mozgássérültek is könnyedén ellátogathatnak a filmekre.

Az elmúlt években történt már néhány kísérlet bizonyos filmek hozzáférhetőségének kiterjesztésére, de eddig nem volt még példa teljes körűen akadálymentesített mozis eseményre.

A két szervezet 2017 júniusában kezdte meg együttműködését. Ebben az időszakban az AKKU kialakított egy professzionális hangstúdiót, amelyet a HARMAN magas minőségű eszközökkel, többek közt mikrofonokkal, fejhallgatókkal, keverőpultokkal, és hordozható hangrendszerekkel szerelt fel. A stúdió közösségi munkahelyként is funkcionál, ahol vak és gyengénlátó emberek közreműködésével készülnek a narrációk mozifilmekhez és színházi darabokhoz. A további mozifilmekhez készülő narrációk várhatóan havonta érkeznek majd.

Mint írják, a magyar társadalom csaknem három százaléka, nagyjából 268 ezer ember látássérült. Az AKKU az elmúlt két évben több narrációt is készített, de ehhez a munkához stúdiót kellett bérelni. Az új munkaállomásnak köszönhetően ki tudják majd terjeszteni missziójukat, amellyel a csaknem 500 ezer fogyatékossággal élő magyar embernek tudnak segíteni.

A vetítésekről a premiercafe oldalán és az AKKU egyesület Fecebook-oldalán érhetők el információk.


További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!