mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Gáll Zsolt
Insomnia Middle East WLL
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Médiaelemzés a sörágazatban
2017-11-24 12:18 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Az IMEDIA összesen 40 sörmárka médiajelenlétét vizsgálta 2017 harmadik negyedévében.

Elemzésből kiderül: a márkák összesen csaknem 4 000 említést generáltak. Mérés szerint a sörágazat által három hónap alatt lefedett médiafelületek összértéke megközelíti az egymilliárd forintot. A negyedév "győztese" megjelenésszám, AVE és elérés szempontjából is a Heineken volt, amely főként a kormány támadásainak köszönhetően, több mint 600 alkalommal került a sajtóba.

A Heineken-ügy korábbi főszereplője, a Csíki sör, ezzel szemben "csak" 200 tartalomban szerepelt, sőt az is figyelembe lett véve, hogy a Heineken a "vöröscsillagos" megjelenések jó részében nem kizárólag negatív kontextusban jelent meg: míg a sajtó egyik fele egyértelműen a Csíki mellett foglalt állást, másik részük a multik elleni kormányzati támadássorozatként értékelte a Lex-Heinekent, a Csíki sör nehéz anyagi helyzetét pedig a vállalat rossz pozícionálásával magyarázták. A Heineken ezen kívül a napirend élére került a Martfűi gyár leállása, a Balaton Sound, illetve a Fradi sör gyártása miatt is (körülbelül 50-50-50 alkalommal). A vállalat teljes médiajelenléte a sörágazat megjelenéseinek 16 százalékát fedte le.

A második helyezett Dreher több, mint 300 cikke főként a márka aktív kommunikációjának köszönhető: a DreherFeszttel (több, mint 50 cikk), a Sziget-sörrel, illetve a DreherTalks sorozattal is napirendre tudtak kerülni. Az ismertebb hazai márkák közül a Soproni összesen körülbelül 170, a Borsodi valamivel több, mint 100 cikket generált (reklámegyenértékük 35-40 millió forint körül mozgott), míg a Kőbányai alig 50 tartalomban szerepelt.

A kézműves sörök piacát nézve jelentős leszakadás van a nagyüzemi márkákhoz képest. A legmagasabb említésszámot (a konfliktusa miatt reflektorfénybe került Csíki után) a HopTop főzde generálta, de ők is csak 19 cikket tudhattak magukénak, amivel körülbelül kétmillió emberhez jutottak el három hónap alatt. Tíznél több cikkel voltak még jelen a Rothbeer, Szent András, Rizmájer és Fóti sörfőzdék.

A kézműves, illetve kisüzemi márkák által kihasított részesedés mindössze 7 százalék volt a nagyvállalatokhoz képest a konkrét sörmárkákat nevesítő megjelenésekben. Az adatsorok azonban ennél többet is mondanak. Amikor médiaadatbázisban nemcsak a tényleges márkaemlítéseket vizsgáltak, hanem az összes, sörrel kapcsolatos cikket elemeztek, és ezen belül mértek a "kézműves sör" kifejezés arányát, csaknem kétszer akkora, 12 százalékos részesedést kaptak. Elemzés azt mutatta, hogy míg a "sörös" cikkek fele tartalmaz márkaemlítést, addig a "kézműves sör"-ről író tartalmaknak csak negyede említ konkrét főzdéket. A kézműves sörök tehát sokkal kevésbé hatékonyan töltik ki a tereiket a médiában, mint nagyobb társaik: a "kézműves sör" rendkívül népszerű hívószó lett a sajtóban, de az egyes főzdék jelenléte (a gasztroblogokon kívüli világban), egyelőre alacsony intenzitású.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2018-ról 2019-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2018-hoz képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2018-hoz képest

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2018-hoz képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2018-hoz képest

Körülbelül a 2018-as szinten marad

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!