mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Dr. Berkes Péter
Dr. Berkes Péter
Ambitious Group
Stratégiai igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Leállítják a Sztálin halála című film vetítését
2018-01-30 09:23 [MTI + Mediainfo.hu]

Leveszi műsoráról a Sztálin halála című brit-francia filmszatírát a moszkvai Pionyer mozi, amelyet rendőrök kerestek fel.

A filmszínház vezetése közölte, hogy rajta kívül álló okok miatt nem játssza többé a filmet, a megváltott jegyek árát visszatéríti. További kérdések ügyében a mozi a közönséget az orosz kulturális minisztériumhoz irányította, amely a hét elején visszavonta a film forgalmazási engedélyét.

A Pionyer részéről korábban azt mondták, hogy akkor függesztik fel a jegyárusítást, ha az engedély bevonásáról hivatalos levélben kapnak tájékoztatást a forgalmazótól, a Volgafilmtől. A meghirdetett előadásokra a jegyek mind elkeltek elővételben.

Arról nem jelent meg tájékoztatás, hogy a rendőrök két és fél órán át mit csináltak a moziban.

Jelena Drapenko, az orosz parlament alsóháza kulturális bizottságának alelnöke a TASZSZ hírügynökségnek kijelentette: a kultuszminisztérium ideiglenesen vonta vissza a film forgalmazási engedélyét, hogy pótlólagosan megvizsgáltassa, tartalmaz-e szélsőséges elemeket az alkotás. A képviselőnő szerint ha ilyeneket nem találnak benne, "a film mehet majd a mozikba".

Drapenko hozzátette, hogy "közerkölcsi megfontolásokból" személy szerint ellenzi a film vetítését. "Arra fogok törekedni minden törvényes eszközzel, hogy ez a film ne legyen. Természetesen senkit sem biztatok a filmszínházak szétverésére" - nyilatkozott az önmagát szociáldemokratának mondó Igazságos Oroszország párt politikusa.

Az orosz Filmszínház-tulajdonosok Egyesülete támogatásáról biztosította a Pionyert. Oleg Berjozin, a testület elnöke úgy vélekedett, hogy a forgalmazási engedély visszavonásáról szakértői vizsgálatnak kell döntenie, jelen esetben pedig a döntés néhány - az elnök által tiszteletre méltónak nevezett - ember magánvéleményén alapul.

Az orosz kulturális minisztérium közölte, hogy közigazgatási eljárást indít azon filmszínházak ellen, amelyek a forgalmazási engedély bevonása ellenére is bemutatják Armando Iannucci filmjét.

Forgalmazási engedéllyel nem rendelkező filmek bemutatása esetén a mozik 50-100 ezer rubel (222-444 ezer forint) közigazgatási bírsággal sújthatók Oroszországban. A szabályozás ismételt megsértése 100-200 ezer rubel büntetést és a mozi működésének 90 napig tartó felfüggesztését vonhatja maga után.

A filmet zárt vetítésen tekintették meg orosz filmalkotók, parlamenti képviselők, valamint a kultusztárca társadalmi tanácsának tagjai. Közülük többen levélben kérték Vlagyimir Megyinszkij kulturális minisztertől, hogy állíttassa le a szerintük kegyeletsértő, valamint az orosz (szovjet) ember "alsóbbrendűségét propagáló" film bemutatását. Az aláírók szerint a filmnek a sztálingrádi győzelem 75. évfordulóján való kibocsátása "arcul köpése mindazoknak, akik ott elestek".Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!