mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Dr. Berkes Péter
Dr. Berkes Péter
Ambitious Group
Stratégiai igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Megvannak a novellaíró pályázatának nyertesei
2018-02-01 16:00 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A 150 éves Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2017 augusztusának végén novellaíró pályázatot hirdetett, amelynek alaptémájául a hivatalalapító Keleti Károly élete, valamint a KSH 150 éves múltja szolgált.

A pályamunkákat 2017. november 1-jéig lehetett beküldeni. A Keleti Károly, a szenvedélyes statisztikus elnevezésű novellaíró pályázat eredményhirdetésére és a díjak átadására 2018. január 24-én került sor.

Keleti Károly élete és pályafutása egybeforrott a hazai hivatalos statisztika történetével, amelynek megteremtőjeként tartják számon. Keleti már 15 évesen részt vett az 1848-as szabadságharcban, felnőttként pedig széles látókörű, európai színvonalú gondolkodóvá, valamint a kiegyezés korának egyik legkiválóbb elméleti közgazdászává és statisztikusává vált.

A Keleti Károly, a szenvedélyes statisztikus címmel meghirdetett pályázatra a 14. életévét betöltött szerzők máshol nem publikált, magyar nyelvű prózai művekkel nevezhettek határon innen és túlról. A pályázatra 112 pályázótól összesen 124 pályamunka érkezett. A novellákat a statisztikusokból és irodalmárokból álló szakmai zsűri értékelte, és a három legjobbat díjazta is: az első helyezett 300 ezer, a második 200 ezer, a harmadik 100 ezer forint jutalomban részesült.

A zsűri döntése értelmében:

I.helyezett: Zsiga Henrik: Nyolcvan krajcár (37. pályamű)
II.helyezett: Bajnai Zsolt: Klette Szolnokon (47. pályamű)
III.helyezett: Hegedűs Robin: Keleti, öt történet egy madzagon (103. pályamű)

A zsűri 20 alkotást bocsátott közönségszavazásra, és a legtöbb jelölést elnyerő mű 250 ezer forintos közönségdíjban részesült. A közönségszavazáson 1500-nál is több szavazatot regisztrálták, amelyből a nyertes mű 378 voksot kapott.

Közönségdíjas: Lovas Viktória Zsuzsanna: Szerencsetojás (106. pályamű)
A nyertesek díjait Vukovich Gabriella, a KSH elnöke adta át. "A novellaíró pályázat célja, hogy tisztelegjünk hivatalalapítónk, Keleti Károly emléke előtt, valamint hogy a magyar hivatalos statisztika alapító atyjának szerteágazó tevékenységét szépirodalmi alkotásokon keresztül megismertessük a nagyközönséggel" - mondta el Vukovich Gabriella, a KSH elnöke, majd hozzátette: "Gratulálunk a nyerteseknek, és köszönjük a pályázóknak, hogy novellájukkal megtisztelték a hivatalt, és megemlékeztek a 150 éves Központi Statisztikai Hivatal alapítójáról."

"A zsűri meglepően, de örvendetesen nagyszámú pályamű közül válogathatott. A hattagú testület - összetételének megfelelően - sokféle szempontot mérlegelt; az irodalmi minőség mellett ügyelt a kor, de még inkább a Keleti szelleméhez való hűség követelményére is. Felemelő, milyen sok és sokféleképpen elbeszélt történetet ihletett Keleti nagyszabású alakja, gazdag élete és tudományos pályája" - mondta el Rózsa Dávid, a KSH Könyvár főigazgató-helyettese, a zsűri tagja.

Egy kis novellastatisztika

A KSH jubileumi felhívására az ország szinte minden szegletéről és a határainkon túlról érkeztek pályaművek: összesen 53 településről, köztük a felvidéki Ipolyságról, Maros-vásárhelyről és Érmihályfalváról. A pályamunkák 47%-a két nap alatt - október 31-én és november 1-jén - érkezett be, és az utolsó órákban kétszer annyit regisztráltak a szervezők, mint szeptemberben. A versenyben a férfiak 54, a nők 46%-ban vettek részt.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!