mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Hámori Barbara
Hámori Barbara
Content House
vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Ösztöndíjprogram a Collegium Hungaricum Berlin-től
2018-02-08 15:03 [MTI + Mediainfo.hu]

Új ösztöndíjprogramot indított pályakezdő női filmesek részére a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlin és az European Women's Audiovisual Network.

A közös kezdeményezésnek köszönhetően idén három magyar rendezőnő vehet részt a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az ösztöndíjprogramban idén Kis Hajni, Meggyes Krisztina és Tuza-Ritter Bernadett kapott meghívást az év első A-kategóriás filmfesztiváljára és azt kísérő szakmai workshopra. A pályájuk kezdetén álló, fiatal női filmesek támogatására indult kezdeményezést a jövőben a szakma más szegmenseire, producerekre, forgatókönyvírókra és operatőrökre is kiszeretnék terjeszteni - olvasható a Collegium Hungaricum Berlin MTI-hez eljutatott közleményében.

Mint írják, a három magyar filmes a Berlinale teljes időtartamára szállást és akkreditációt kap, így nem csupán a különböző szekciók vetítéseit kísérhetik figyelemmel, de a számtalan kapcsolódó szakmai esemény révén lehetőségük nyílik kapcsolati hálójuk bővítésére is. Emellett február 19-én egész napos nemzetközi mesterkurzust is rendeznek a Collegium Hungaricum Berlinben az európai filmszakma olyan elismert képviselőivel, mint Christina A. Maier, Agathe Bergman vagy Kobi Shely.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rendező szakán végzett Kis Hajni neve 2016-ban vált ismertté, amikor Szép alak című rövidfilmjét legjobb idegen nyelvű narratív film kategóriában diák-Oscar-díjra jelölték, és szerepelt a Friss Hús versenyprogramjában is.

Meggyes Krisztina dokumentumfilm-rendező és televíziós műsorkészítő szakon végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Nagy visszhangot kapott 2015-ben a vámosszabadi menekülttáborról forgatott Azok című dokumentumfilmje, amellyel elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját 2016-ban.

Tuza-Ritter Bernadett elsőként vágóként kezdte tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd 2016-ban dokumentumfilm-rendező szakon is diplomát szerzett. A Woman Captured című dokumentumfilmjével történelmet írt, ez volt az első egész estés magyar alkotás, amely a rangos amerikai Sundance fesztivál versenyprogramjában szerepelhetett.

Az ösztöndíjprogramot a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával jött létre - áll a közleményben.


További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!