mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Dr. Eszes Tamás, főiskolai tanár...
Dr. Eszes István
Budapesti Gazdasági Főiskola
főiskolai tanár


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Bírság a Sztálin halála című film miatt
2018-02-27 10:31 [MTI + Mediainfo.hu]

Pénzbírságot szabott ki az orosz főváros egyik bírósága a moszkvai Pionyer mozira, amely a film betiltása ellenére is bemutatta a Sztálin halála című brit-francia szatírát.

A filmszínházat három közigazgatási szabálysértési kereset alapján összesen 280 ezer rubelre (mintegy 1 millió 260 ezer forintra) büntették. A mozi közölte, hogy a büntetést méltánytalannak tartja, mert a film forgalmazási engedélyének január 23-án történt visszavonásáról postán csak január 27-én kapott értesítést, a kulturális tárca által kifogásolt vetítések pedig a levél kikézbesítését megelőző napokban történtek.

A mozira február 13-án 80 ezer rubel (360 ezer forint) bírságot szabtak ki, amiért forgalmazási engedély híján mutatta be a Le divan de Staline (Sztálin díványa) című francia filmet, Fanny Ardant produkcióját, amelyben Gérard Depardieu alakítja a szovjet diktátort. A Pionyer megfellebbezte az ítéletet.

A Sztálin halálát január 22-én zárt vetítésen tekintették meg orosz filmalkotók, parlamenti képviselők, valamint a kultusztárca társadalmi tanácsának tagjai. Közülük többen levélben kérték Vlagyimir Megyinszkij kulturális minisztertől, hogy állíttassa le a szerintük kegyeletsértő, valamint az orosz (szovjet) ember "alsóbbrendűségét propagáló" film bemutatását. Az aláírók szerint a filmnek a sztálingrádi győzelem 75. évfordulóján való bemutatása "arcul köpése mindazoknak, akik ott elestek".

A Pionyer a tilalommal dacolva négy alkalommal vetítette le a Sztálin halálát, csak azután vette le műsoráról, hogy a rendőrség nagyszabású razziát tartott a moziban.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!