mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Dr. Erdei Tamás
Dr. Erdei Tamás
Metropol
főszerkesztő


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Vácra érkezett a Lajta Monitor Múzeumhajó
2018-04-19 11:23 [MTI + Mediainfo.hu]

Magyarország akkor tud a legtöbbet adni Európának, ha magyar marad, megőrzi és erősíti magyarságát- hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Vácon.

Rétvári Bence a 170 éves a Magyar Honvédség elnevezésű programsorozat keretében érkezett múzeumhajó kiállításának megnyitóján arról beszélt, hogy új világrend van kialakulóban, és száz évvel az első világháború után most végre Magyarországnak nem a vesztes, hanem a győztes oldalon kell állnia.

Hozzátette: ezért is folytat a kormány karakteres politikát, amely a függetlenségen, a szuverenitáson alapul, azon, hogy a nemzeti döntéseket Magyarországon kell meghozni.

Az államtitkár megjegyezte, az új világrendet a migráció kihívásai fogják meghatározni.

Fördős Attila (Fidesz-KDNP), Vác polgármestere arról beszélt, hogy a magyarság megmaradásának alapvető feltétele a múlt örökségének megőrzése és a hagyományok tisztelete.

Úgy fogalmazott, hogy az 1871-ben épített Lajta monitor páncélzatában benne van az elmúlt csaknem 150 év magyar története, a belgrádi ütközetektől Sztálinváros és a paksi erőmű építésén keresztül egészen a bős-nagymarosi vízlépcső kezdeti munkálataiig. A Lajtát 1871. május 17-én bocsátották vízre és 1876. december 8-án már testvérhajójával, a Maros monitorral együtt tűzpárbajt vívott az akkor még török kézen lévő belgrádi erőddel. A hajót több alkalommal bevetették az első világháború idején is. 1918-ban - 47 év hadi szolgálat után - azonban leszerelték, és az 1920-as évektől 1994-ig, több mint 70 évig a folyami kavicskotrásban "elevátorhajóként" használták.

Az egykori osztrák-magyar hadihajót 2010-re eredeti állapotának megfelelően rekonstruálták. A Lajta - mint írták - a világon az egyetlen vízen úszó helyreállított monitor hajó. 2014-től minden évben tavasztól őszig a főváros egyik legszebb pontján, a világörökség részét képező pesti Duna-parton, az Országház északi oldalánál horgonyoz.

A Lajta Monitor Múzeumhajó május 21.-ig lesz megtekinthető vidéki városokban. Mindenhol - a vontatási, vízállási és időjárási körülmények függvényében - hétfőtől vasárnapig 9 és 18 óra között lesz megtekinthető a kikötőkben.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!