mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Soós Gergely
Soós Gergely
neo
alapító-ügyvezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Társadalmi sokszínűség a hírműsorokban
2018-05-11 15:31 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A tanács elfogadta a hírműsorok társadalmi sokszínűségét vizsgáló legfrissebb hatósági tanulmányt.

A 2017 második félévére vonatkozó összefoglaló szerint a vizsgált csoportok - mint például a nemzeti kisebbségek, a civil szervezetek, a munkaerő-piaci szempontból inaktívak vagy a határon túli magyarok - együttes megjelenésének aránya (19,3%) közel két százalékkal növekedett a vizsgált hírműsorokban az előző félévhez képest. Az elemzett kategóriákon belül - a már megszokott módon - a gazdaság szereplői jelentek meg leggyakrabban, összesen 41,4 százalékban. Jelentős médiafelülethez jutottak az inaktívak (29,4%), a csoporton belül a mérések kezdete óta először a tanulók és a nyugdíjasok azonos arányban jelentek meg (49,3% és 49,0%).

A kisebbségeken belül ugyan 2015-ben és 2016-ban jelentősen emelkedett a menekültek és a bevándorlók megjelenésének aránya, de ez a tendencia már 2017 első félévében visszarendeződött a korábbi trendeknek megfelelően, a második félévben pedig már az látható, hogy a romák (40,9%) és a határon túli magyarok (38%) voltak a két leggyakrabban reprezentált csoport. A civil szervezetek kategóriáján belül továbbra is az országos társulások jelentek meg a leggyakrabban, de a korábbiakhoz képest alacsonyabb számban (55,3%). Míg a kereskedelmi híradók a civileken belül továbbra is kiemelkedően magasan (21,1%) reprezentálták a helyi civil szervezeteket, addig a közszolgálati hírműsorokban az egyházak és a külföldi civil szervezetek magyarországi intézményei jelentek meg az átlagnál nagyobb arányban.

A vizsgálat az M1, a Duna Tv, a TV2, az RTL Klub, a Hír Tv és az Echo Tv híradóira, az ATV Híradó és Egyenes beszéd című műsorszámaira, továbbá a Kossuth Rádió 180 perc, Déli és Esti Krónika című műsoraira terjedt ki.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!