mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kerti Attila
Kerti Attila
Maximize
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Még mindig a hanyagság a legveszélyesebb kibercsapda
2018-06-05 14:12 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A Microsoft Office sérülékenységeit kihasználó szoftverek vezetik az idei év első negyedévének kiberincidenseinek listáját.

Összességében megnégyszereződött a rosszindulatú Microsoft Office dokumentumokkal megtámadott felhasználók száma a 2017-es év ugyanezen időszakához képest. Mindössze 3 hónap alatt a támadások során használt exploitok száma 50%-al nőtt - ez duplája a Microsoft Office exploitok tavalyi számának. Elkészült a Kaspersky Lab legfrissebb, 2018. első negyedévére vonatkozó "IT kibercsapdák fejlődése" című jelentése.

Az exploitokon alapuló támadások kifejezetten erősnek számítanak, mivel nem igényelnek további interakciót a felhasználóval és akár észrevétlen fertőzhetnek kártékony kódjukkal. Épp ezért nem meglepő, hogy használata széles körben elterjedt: mind az egyszerű profitot hajszoló kiberbűnözők, mind a nemzetállamok által támogatott kiberbűnözői csoportok szívesen használják.

Idén azonban ugrásszerűen megnőtt az exploitok száma és főként a népszerű programot, a Microsoft Office-t célozták meg. A Kaspersky Lab szakértői szerint ez valószínűleg egy hosszabb trend csúcspontja, ugyanis legalább 10 Microsoft Office elleni exploitot azonosítottak 2017-2018-ban - szemben például a 2 db azonosított Adobe Flash Player nulladik-napi exploitjával ugyanabban az időszakban.

Az Adobe Flash Player exploitok száma a várakozások szerint csökkent 3%-al - az Adobe és a Microsoft rengeteg erőfeszítést tett a Flash Player exploitok fejlesztések megnehezítéséért.

Miután az informatikai bűnözők tudomást szereznek egy biztonsági résről, elkészítik az azonnal használható exploitot hozzá. Ezt követően gyakran használnak spear-phishing támadást, amely az adathalász támadások egyre jobban terjedő formája: a célpontról gyűjtött adatok segítségével pontosabb, és hatékonyabb támadást lehet az így megszerzett adatok segítségével indítani. A spear phishing célja, hogy rávegye az áldozatot a káros tartalmú csatolmány vagy hivatkozás megnyitására, amely segítségével fel lehet törni a hálózatot, vagy meg lehet fertőzni a készüléket, a számítógépet. Az ilyen támadások általában nagyon diszkrétek és rendszeresen használják célzott támadások kiegészítéseként - számos példát láthattunk erre az elmúlt fél évben.

Például tavaly ősszel a Kaspersky Lab fejlett exploit-megelőző rendszerei azonosítottak egy új Adobe Flash nulladik-napi exploitot. Az exploit Microsoft Office dokumentumon keresztül érkezett és megfertőzte a számítógépeket a FinSpy malwarrel. A payload mélyebb vizsgálata arra utalt, hogy ez a hírhedt, kifinomult kibercsapda, amelyet "BlackOasis" néven ismerünk. Ugyanabban a hónapban a Kaspersky Lab szakértői publikáltak egy részletes elemzést a CVE-2017-11826-ról, egy kritikus nulladik-napi biztonsági résről, amelyet Microsoft Office elleni célzott támadások indítására használtak. Ennek a sérülékenységnek az exploitja egy RTF dokumentum volt, amely egy DOCX dokumentumot tartalmazott, aminek a segítségével feltörhető volt a CVE-2017-11826 az Office Open XML elemzőben. Végül néhány nappal később az Internet Explorer nulladik napi CVE-2018-8174 sérülékenységi adatait közzétették. Ezt a biztonsági rést célzott támadások során is használhatták.

"A kiberfenyegetések elemzése az első negyedévben ismételten azt mutatja, hogy a szoftver frissítések és a javítócsomagok telepítésének hiánya az egyik legjelentősebb kiberveszély még mindig. Míg a gyártók általában a javításokat a biztonsági rések miatt adják ki, a felhasználók gyakran nem tudják azokat időben telepíteni, és ez óriási kibertámadási hullámokhoz vezethet, amint a kiberbűnözők tudomást szereznek ezekről a sérülékenységekről." - fejtette ki Alexander Liskin, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője.

A kiberfenyegetések egyéb online statisztikái az idei első negyedévre:
 
  • Összesen 796.806.112 online támadást azonosítottak és blokkoltak 194 országban világszerte a Kaspersky Lab termékei
  • 282.807.433 egyedi URL-t minősítettek rosszindulatúnak a webes antivírus keresők
  • 204.448 olyan malwert azonosítottak, amelyet kifejezetten online bankszámlák feltörésére terveztek
  • A Kaspersky Lab fájl antivírus keresője 187.597.494 egyedi kártékony és potenciálisan nem kívánt tárgyat észlelt.


A Kaspersky Lab mobilbiztonsági termékei az alábbiakat észlelték:
 
  • 1.322.578 rosszindulatú telepítő csomagot
  • 18.912 mobil banki trójai telepítő csomagot.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön melyik konferenciát várja a legjobban?

SMART (2019. április 2)

Media Hungary (2019. május 7-8.)

Marketing Summit (2019. szeptember 12-13.)

Internet Hungary (2019. október 1-2.)

Brand Festival (2019. október 18-19.)

Mindegyiket ugyanannyira várom

Egyiket sem várom

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!