mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Ihász Ingrid (Rabbit)
MEC
digitális vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Az apák napja világszerte
2018-06-27 09:33 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Az apák napját Magyarországon június harmadik vasárnapján ünneplik, ami idén június 17-re esett.

Számos országban ugyanezen a napon köszöntik az édesapákat és nagyapákat az egész világon. Ebben a hagyományt megteremtő Amerikai Egyesült Államokat követjük. Egyes országokban azonban másként alakult a szokás.

Az Örs vezér téri ÁRKÁD az idén különleges figyelmet szentelt a méltatlan módon mellőzött apák napjának. A budapesti ÁRKÁD apák napi akciójával, összefoglalóival és infografikáival az édesapák családban és társadalomban betöltött szerepére kívánta felhívni a figyelmet.Európában igen színes a paletta, sok országban eltérő időpontra tűzték az ünnepnapot:

Van, ahol ebben az évben már túl vannak az édesapák köszöntésén: február 23-ra esett a jeles nap a zömében európai, de inkább kettős - eurázsiai - fekvésű Oroszországban; március 19-re Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Andorrában, Svájcban. Június 5-én pedig Dániában és június 3-án Litvániában már megünnepelték a férfi felmenőket.

Van, ahol a keresztény ünnephez kötik, így Németországban a húsvétot követő 40. napon, áldozócsütörtökön tisztelték meg az apukákat (a magyar hagyományok szerinti pünkösd előtti héten).

A szomszédos Ausztriában és Belgiumban minket megelőzően június 10-én tartották, de néhol államon belül is vannak eltérések, így például Antwerpenben eltérő időpontot jelöltek ki az édesapák ünneplésére.

Lengyelországban június 23-án; a közeli Erdélyben június utolsó vasárnapján (idén június 24-én) tartották; míg Észtországban, Finnországban, Norvégiában és Svédországban november második vasárnapján köszöntik az édesapákat.

De mi helyzet más kontinenseken?

Az ünnepet hivatalosan 1972-ben - először Richard Nixon ismerte el.

Észak-Amerika a "június harmadik vasárnapi apák napja ünnepet" tartja - ahogyan mi is - lévén, hogy civil kezdeményezésre elsőként az ünnepnap hivatalos bevezetése is az amerikai kontinens északi felén, az USA-ban történt. Élenjáróan itt fektetnek a legnagyobb hangsúlyt az apák családban betöltött szerepére és ezzel a társadalomban elfoglalt nevelői munkájuk elismerésére.

Közép- és Dél-Amerikában azokban az államokban - ahol hivatalosan ünneplik - többnyire követik a kezdeményező példát, bár ettől eltérően Nicaragua fix napon, június 23-án tartották, a Dominikai Köztársaság július utolsó, míg Brazília augusztus második vasárnapján tartja.

Afrikában a legtöbb országban nincs hivatalosan és állami szinten kijelölt apák napja, de a Dél-Afrikai Köztársaságban szintén június harmadik vasárnapján régóta ünneplik.
Ázsiában sem egységes a jeles nap: Dél-Koreában már május nyolcadikán megtartották; míg Vietnám július hetedikét emelte az apák ünnepnapjává.

Augusztusban tartják Iránban és Tajvanon; december 5-én Thaiföldön.

Az apák napja Ausztráliában és Új-Zélandon szeptember első vasárnapja.

Hazánkban 1 millió 716 ezer apa nevel az édesanyával (házastársként, élettársi kapcsolatban) vagy egyedülállóként egy vagy több gyereket. Az összes egyedülálló szülőből álló család közel 15%-ban, azaz minden hetedik "egyszülős" családban az apa gondozza egy vagy több kiskorú gyermekét.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2018-ról 2019-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2018-hoz képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2018-hoz képest

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2018-hoz képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2018-hoz képest

Körülbelül a 2018-as szinten marad

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!